РІВЕНЬ ПРОЯВУ ГОСПОДАРСЬКИХ ОЗНАК КОНДИТЕРСЬКОГО СОНЯШНИКА В УМОВАХ ПІВНІЧНОГО СТЕПУ УКРАЇНИ

Ключові слова: кондитерський соняшник, сорт, гібрид, господарські ознаки, обробіток ґрунту, добрива, густота стояння рослин

Анотація

Останніми роками у світовому виробництві підвищується частка сортів і гібридів соняшнику кондитерського напряму використання. Клімат України дозволяє отримувати високі врожаї кондитерського соняшника з гарними технологічними показниками, що задовольняють вимоги кондитерської галузі харчової промисловості. Але питання агротехніки крупноплідного соняшника досліджено недостатньо. Метою наших досліджень було вивчити рівень прояву господарських ознак генотипів кондитерського соняшника та визначити ефективні агроприйоми їх вирощування. У статті наведено результати досліджень 2019−2021 рр. щодо рівня прояву морфологічних ознак, елементів продуктивності рослини, ознак якостей насіння та урожайності насіння кондитерського соняшника в умовах північного Степу України (Дніпропетровська область). Оцінювали такі технологічні агроприйоми та їх градації: 1) Основний обробіток ґрунту – подвійне дискування стерні, відвальний обробіток на глибину 22−25 см; безвідвальна – дискування в два сліди, безвідвальний обробіток на глибину 25−27 см. 2) Добрива: N20P40K40, N40P60K60, N60P80K80. 3) Густота стояння рослин: 20,4, 31,7, 40,8 тис. рослин / га. 4) Сорт/гібрид: три сорти-популяції (СПК, Білочка та Запорізький кондитерський) і один F1 гібрид (Гудвін); 5) Рік досліджень. Отримані дані свідчать, що зона проведення досліджень сприятлива для отримання високих урожаїв насіння кондитерського соняшника, з високими кондитерськими якостями, але рівень прояву господарських ознак суттєво залежав від застосованих агротехнічних прийомів вирощування і погодних умов року. Виявлено розмах варіювання (мінімальні і максимальні значення) морфологічних ознак досліджених генотипів (висоти рослини, діаметра кошика), елементів продуктивності рослини (вага насіння з кошика, маса 1000 насінин), біохімічних якостей насіння (вміст олії в насінні, вміст білка в ядрі насіння), технологічних показників насіння (вихід насіння фракції 3,8+), та урожайності насіння. Зокрема найбільшу масу 1000 насінин (122,3 г) сформував сорт СПК в умовах 2021 року, вирощений по схемі 90×90 (20,4 тис. росл./га) із застосуванням мінеральних добрив у дозі N40P60K60 і відвальному обробітку ґрунту. Установлено частку впливу застосованих агротехнічних прийомів на прояв досліджених ознак і показників. Визначено зв´язки між дослідженими ознаками на основі кореляційного аналізу. Доведено, що при розробці технологічних карт вирощування генотипів кондитерського соняшнику слід враховувати сортові особливості.

Посилання

1. Aldemir, M., Tan A.S. & Altunok, A. (2016). Performance of some confectionary sunflower (Helianthus annuus L.) varieties in Aegean region of Turkey. Proceedings of 19th International Sunflower Conference. Edirne, Turkey, 29 May – 2 June, 2016, 563–570.
2. Aliiev, E.B. (2020). Automatic phenotyping test of sunflower seeds. Helia, 43 (72), 51–66. doi: 10.1515/helia-2019-0019.
3. Balalić, I, Crnobarac, J, Miklič, V & Radić, V. (2016). Seed yield and protein content in sunflower depending on stand density. Matica Srpska J. Nat. Sci. 130, 93–103. doi: 10.2298/ZMSPN1630093B.
4. Chekhova, I. (2022). Sunflower is the main oil crop in Ukraine. Helia, 45(77), 167–174. doi: 10.1515/helia-2022-0007.
5. Coêlho, E. D. S., Souza, A. R. E. D., Lins, H. A., Santos, M. G. D., Freitas Souza, M. D., Tartaglia, F. D. L. & Barros Júnior, A. P. (2022). Efficiency of nitrogen use in sunflower. Plants, 11(18), 2390. doi: 10.3390/plants11182390.
6. Demir, I. (2021) The evaluation of confectionery sunflower (Helianthus annuus L.) cultivars and populations for yield and yield components. International Journal of Agriculture, Environment and Bioresearch, 06 (01), 179–186. doi: 10.35410/IJAEB.2021.5612
7. Feng, J., Jan, Ch. & Seiler, G. (2022). Breeding, production, and supply chain of confection sunflower in China. OCL, 29 (11), 1–13. doi: 10.1051/ocl/2022004.
8. Fick, G. N. & Miller, J. F. (2015). Sunflower breeding. Sunflower Technology and Production, 395–439. doi: 10.2134/agronmonogr35.
9. Goksoy A.T. & Turan Z.M. Correlations and path analysis of yield components in synthetic varieties of sunflower (Helianthus annuus L.) (2007). Acta Agronomica Hungarica, 55(3), 339–345. doi:10.1556/AAgr.55.2007.3.10.
10. Hladni, N., Miklič, V., Jocić, S., Kraljević-Balalić, M. & Škorić, D. (2014). Mode of inheritance and combining ability for plant height and head diameter in sunflower (Helianthus annuus L.). Genetika, 46(1), 159–168. doi: 10.2298/GENSR1401159H.
11. Humeniuk, A. (2001). Kondyterskiy napriam u selektsiï soniashnyku [Confectionery direction in sunflower breeding]. Propozytsiya, 3, 38–39 (in Ukrainian).
12. Humeniuk, A. & Fadeiev, A. (2004). Pro stvorennia sortiv soniashnyku kondyterskoho napriamu vykorystannia [About the creation of sunflower varieties for confectionary purposes]. Propozytsiya, 2, 30–31 (in Ukrainian).
13. Ilkiv, L. A. (2017). Efektyvnist vyrobnytstva vysokooleinovoho soniashnyku v Ukraini [The efficiency of the production of confectionery sunflower in Ukraine]. Molodyi vchenyi, 11 (51), 1171–1174 (in Ukrainian).
14. Jannatdoust, M., Darvishzadeh, R., Ziaeifard, R, Ebrahimi, M. A., Maleki, H. H., Gholinezhad, E. & Hatamnia, A. A. (2016). Analysis of genetic diversity and population structure of confectionery sunflower (Helianthus annuus L.) native to Iran. Journal of Crop Science and Biotechnology, 19, 37–44. doi: 10.1007/s12892–015–0052–6.
15. Joita-Pacureanu, M. (2018). Sunflower seed production and processing in Romania. International Symposium on confection sunflower technology and production. Symposium abstract. Wuyuan, China, August 8-10, 70.
16. Killi, F. (2004). Influence of different nitrogen levels on productivity of oilseed and confection sunflowers (Helianthus annuus L.) under varying plant populations. International Journal of Agriculture and Biology, 6 (4), 594–598.
17. Korkodola, M.M. & Makliak, K.M. (2021). Efektyvnistʹ zastosovanykh elementiv tekhnolohiyi vyroshchuvannya sonyashnyku kondytersʹkoho napryamu vykorystannya [Efficiency of the applied elements of the technology of growing sunflower of confectionery direction]. Naukovo-tekhnichnyy byuletenʹ Instytutu oliynykh kulʹtur NAAN, 31. Zaporizhzhya, 88–97 (in Ukrainian). doi: 10.36710/ioc–2021–31–08
18. Koutroubas, S. D. & Christos, A. D. (2020). Physiology and yield of confection sunflower under different application schemes of mepiquat chloride Agriculture, 10 (1), 15, 1–12.
19. Kyrychenko, V. V., Maklyak, K. M., Kryvosheyeva, O. V., Suprun, O. H., Varenyk, B. F., Krutʹko, V. I., Kutishcheva, N. M. & Vedmedeva, K. V. (2011). Pidsumky ta perspektyvy doslidzhenʹ z selektsiyi sonyashnyku v Ukrayini [Results and prospects of research on sunflower breeding in Ukraine.]. Selektsiya i nasinnytstvo. 11, 3–10 (in Ukrainian). doi: 10.30835/2413-7510.2011.66045
20. Leonova, N. M. (2017) Selektsiia soniashnyku na vykorystannia efektu heterozysu v hibrydiv F1 kondyterskoho typu [Sunflower breeding with using heterosis effect in confectionery F1 hybrids]: dys.… kand. s.-h. nauk: 06.01.05. Kharkiv,2017, 202 (in Ukrainian).
21. Makliak, K. M., Leonova, N. M., Syvenko, V. I. & Udovichenko, A. Yu. (2020). Proiav heterozysu v F1 hibrydiv soniashnyku kondyterskoho typu [Manifestation of heterosis in F1 confectionery sunflower hybrids]. Selektsiya i nasinnytstvo, 117, 99–109. doi: 10.30835/2413-7510.2020.206994 (in Ukrainian).
22. Melnyk, A. V. & Shevchuk, Yu. V. (2011). Tekhnolohichni aspekty pry vyroshchuvanni kondyterskoho soniashnyku v umovakh Lisostepu Ukrainy [Technological aspects of growing of confectionary sunflower in the conditions of the Forest-steppe of Ukraine]. Materialy naukovo-praktychnoi konferentsii vykladachiv, aspirantiv ta studentiv Sumskoho NAU (20–29 kvitnya 2011 r.). ІІІ, 289 (in Ukrainian).
23. Mijić, A., Liović, I., Sudarić, A., Gadžo, D., Duvnjak, T., Šimić, B. & Markulj Kulundžić, A. (2021). Influence of plant density and hybrid on grain yield, oil content and oil yield of sunflower. Agriculturae Conspectus Scientificus, 86(1), 27–33.
24. Moiseichenko, V. F. & Yeshchenko, V. O. (1994). Osnovy naukovykh doslidzhen v ahronomii: pidruchnyk [Basics of scientific research in agronomy: textbook]. K.: Vyshcha shkola, 334.
25. Pilorgé, E. Sunflower in the global vegetable oil system: situation, specificities, and perspectives (2020). OCL, 27 (34), 1–11. doi: 10.1051/ocl/2020028
26. Polyakov, O., Nikitenko, O. & Rozhkovan, V. (2013). Vyroshchuvannya kondytersʹkoho sonyashnyku [Cultivation of confectionery sunflower]. Propozytsiya, 12, 73–74 (in Ukrainian).
27. Puzik, V. K., Petrov, V. M. & Babaryka, Ya. V. (2014). Stan i perspektyvy vyroshchuvannia ta formuvannia rynku soniashnyku v Ukraini [State and prospects of cultivation and formation of the sunflower market in Ukraine]. Posibnyk ukrainskoho khliboroba, 1–18 (in Ukrainian).
28. Rezaizad, A., Arman, S., Sadatasylan, K. & Mansourifar, S. (2022). Effect of plant density and drought stress on important agronomic characteristics of confectionery sunflower. Environmental Stresses in Crop Sciences. doi: 10.22077/escs.2021.4177.1985.
29. Rozhkov, A. O., Puzik, V. K. & Kalensʹka, S. M. (2016). Doslidna sprava v ahronomiyi: navch. posibnyk [Research work in agronomy: a study guide]. U 2 kn. Kn. 1. Teoretychni aspekty doslidnoyi spravy. Kh., Maydan, 316. (in Ukrainian).
30. Schultz, E., DeSutter, Th., Sharma, L., Endres, G., Ashley, R., Bu, H., Markell, S., Kraklau, A. & Franzen, D. (2018). Response of sunflower to nitrogen and phosphorus in North Dakota. Agronomy Journal, 110 (2), 685–695. doi: 10.2134/agronj2017.04.0222
31. Shevchenko, I. & Aliiev, E. (2018) Study of the process of calibration of confectionery sunflower seeds. Food Science and Technology, 12 (4), 135–142. doi: 10.15673/fst.v12i4.1209
32. Sincik, M. & Goksoy, A. T. (2014). Investigation of correlation between traits and path analysis of confectionary sunflower genotypes. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici, 42 (1), 227–231.
33. Škorić, D. (2012). Sunflower breeding. In: Sunflower Genetics and Breeding. International Monography. Serbian Academy of Sciences and Arts Branch in Novi Sad, 165–354.
34. Terzić, S., Miklič, V. & Čanak, P. (2017). Review of 40 years of research carried out in Serbia on sunflower pollination. OCL, 24 (6), 1–7. doi: 10.1051/ocl/2017049
35. Tovar Hernández, S., Carciochi, W. D., Diovisalvi, N. V., Izquierdo, N., Wyngaard, N., Barbieri, P. & Calvo, N. I. R. (2023). Does nitrogen fertilization rate, timing, and splitting affect sunflower yield and grain quality? Crop Science. doi: 10.1002/csc2.20932.
36. Ziaeifard, R., Darvishzadeh, R. & Bernousi, I. (2016) Study of genetic diversity of agro-morphological traits in confectionery sunflower (Helianthus annuus L.) populations using multivariate statistical techniques. Journal of Crop Breeding, 8 (17), 54–42. doi: 10.18869/acadpub.jcb.8.17.54
Опубліковано
2023-09-13
Як цитувати
Коркодола, М. М. (2023). РІВЕНЬ ПРОЯВУ ГОСПОДАРСЬКИХ ОЗНАК КОНДИТЕРСЬКОГО СОНЯШНИКА В УМОВАХ ПІВНІЧНОГО СТЕПУ УКРАЇНИ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 52(2), 47-54. https://doi.org/10.32782/agrobio.2023.2.6