SLAUGHTER QUALITIES OF PIGS DIFFERENT GENOTYPES

Keywords: slaughter, quality, morphological composition, genotype, feeding, pig breeding

Abstract

The article explores the slaughter and meat-and-fat qualities of animals of different genotypes. The following indicators were determined: weight; slaughter mass; slaughter meat yield; half length; fat thickness; the area of the "muscular cell"; the meat and fat yield in the carcass, the morphological composition of the carcasses, the mass of muscle tissue. The experiments used pure-bred pigs of large white breed, Myrhorod, Poltava meat, landras and red white-bellied meat of pigs. The slaughter and meat-greasy qualities of the animals were determined by the following indicators: weight; slaughter mass; slaughter meat yield; half length; fat thickness; the area of the "muscular cell"; meat and fat in the carcass. The studies were carried out in accordance with standard guidelines. The morphological composition of the carcasses was studied by boning the right hemisphere. Muscle mass was deter-mined by the difference between the mass of the hemisphere and the total mass of fat and bone. On the basis of the obtained exper-imental data, the variance analysis of the influence of feeding forms on slaughter quality of pigs was carried out. On average, the total dispersion showing the total variability of the trait in slaughtering pigs with live weight of 100 kg ranged from 0.93 in pigs of Myrhorod breed to 1.01 in Poltava meat breed. The largest proportion of the impact of the feeding form on the slaughter output was observed in pigs of meat genotypes, in particular in Poltava meat 84.9-88.8% and red white-bellied pig breed 86.4-83.6%. The re-sults of slaughter showed the predominance of meat genotypes over the representatives of sebaceous and meat-sebaceous species in terms of slaughter output, half-carcass length, thickness of the spike and weight of the surrounding area. In modern conditions of pork production, animal fattening requires taking into account certain problems related to the influence of housing conditions, full feeding, sex and production efficiency - average daily gains, fat thickness, feed costs per unit of output. Fattening of pigs of different sexes should be organized according to their need for nutrients.

References

Волощук В. М., Василів А.П. Відгодівельні, забійні та м’ясні якості підсвинків м’ясних порід. Свинарство: міжвідомчий тематичний науковий збірник Інституту свинарства і АПВ НААН. 2013. Вип. 62. С. 8‒13.

Акімов С. Основні напрями подальшої роботи по вдосконаленню свиней полтавської та української м’ясних порід. Тваринництво України. №5. 2002 С.23-24.

Волощук В.М. Свинарство: монографія. Київ: Аграрна наука, 2014, 592 с.

Šprysl M., Čítek J., Stupka R. [et al.] The significance of the effects influencing the reproductive performance in pigs. Research in pig breeding. 2012. Vol. 6(1), P. 54-58.

Нарижна О.Л. Забійні якості чистопорідного та помісного молодняку, одержаного при поєднанні свиноматок великої білої породи з термінальними і чистопорідними кнурами різних генотипів. Свинарство: міжвідомчий тематичний науковий збірник Інституту свинарства і АПВ НААН. 2014. Вип. 65. С. 303‒307.

Huang, Y.H., Lee, Y.P., Yang, T.S. and Roan S.W., 2003. Effects of Sire Breed on the Subsequent Reproductive Performances of Landrace Sows. Asian Australasian Journal of Animal Sciences, issue 16(4), p. 7. DOI: https://doi.org/10.5713/ajas.2003.489

Шебанін П. О. Технологічні та селекційно-генетичні фактори підвищення продуктивності свиней: автореф. дис. … канд. с.-г. наук: 06.02.04. Миколаїв, 2016. 26 с.

Knecht D., Srodon S. and Duziński K., 2015. Breed on selected reproductive performance parameters of sows. Arch. Anim. Breed, issue 58, pp. 49–56.

Lazarevich A. N., Efimova L. V., Ivanova O. V. Effectiveness analysis of crossbreding the hybrid sows with thoroughbred and terminal sires. In the World of Scientific Discoveries, Series B. 2017. № 2. Р. 16-32.

Ushakova S. Influence of boars of different breeds on reproductive qualities of sows in multipedigree crossbreeding. Visnyk Agrarnoi Nauky. 2016, issue. 94 (2). Р. 68-69.

Халак В., Ференц Л., Стадницька О. Відгодівельні та м’ясні якості молодняку свиней різних поєднань. Агробізнес сьогодні. 2016. № 14. С. 14‒15.

Рибалко В. П., Нагаєвич В. М. Створення популяції червоно-поясних свиней м’сного напрямку продуктивності. Вісник Полтавського державного сільськогосподарського інституту. №6. 2001. С.59-61.

Пелих В. Г., Ушакова С. В. Динаміка росту молодняку свиней різних генотипів. Науково-технічний бюлетень. 2016. № 115. С. 169-175.

Brent G. The Pigman's Handbook of Problem Solving. 2010. 192 с. (Crowood Press; 1 edition).

Zamaratskaia G., Rasmussenb M. K.. Immunocastration of male pigs – situation today. Procedia food science, vol. 5, 2015, pp. 324-327. DOI: https://doi.org/10.1016/j.profoo.2015.09.064.

Published
2022-01-05
How to Cite
BirtaH. О., Burhu, Y. G., Floka, L. V., HoriachovaO. О., & Khmelnytska, Y. V. (2022). SLAUGHTER QUALITIES OF PIGS DIFFERENT GENOTYPES. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Livestock, (4 (47), 64-70. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.11