STUDY OF THE BIOCHEMICAL COMPOSITION OF COW'S MILK UKRAINIAN BROWN DAIRY BREED

Keywords: milk, breed, correlation, fat content, protein content, somatic cells

Abstract

The analysis of the specialized literature on research of breed features of dairy productivity is carried out. Breed features concerning the content of separate components of milk are revealed. One of the important criteria for the quality of raw milk is the number of somatic cells in milk, given that they are a reliable indicator of cows' disease of mastitis. Therefore, to monitor the compet-itiveness of dairy farming requires regular monitoring of milk quality. This applies primarily to animals of domestic breeds, due to the small number of studies. The solution to this issue has led to research on the livestock of the Ukrainian brown dairy breed, which is kept in the State Enterprise "Experimental Farm of the Institute of Agriculture of the Northeast of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine." The content of milk components was determined in the laboratory of the Institute of Animal Husbandry of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine on Bentley equipment. As a result of research, it was found that both primiparous and adult animals had a sufficient level of milk productivity with high quality milk. According to all indicators regulated by the breed standard, they met these requirements. The first-born were inferior to adult animals both in milk yield and in the content of milk com-ponents. There is a significant correlation between individual indicators. The connection of different direction and level of reliability between separate qualitative indicators of milk is revealed. A positive relationship has been established between the content of fat and protein in milk, fat and dry matter, protein and casein, protein and dry skim milk residue. it has also been found that in adult ani-mals the bond strength increases. A significant negative correlation was found between the number of somatic cells in milk and the content of dry nonfat milk residue and lactose. Further improvement of the Ukrainian brown dairy breed should be aimed at improv-ing the quality of milk.

References

1. Братушка Р. В., Скляренко Ю. І., Чернявська Т. О. Якісний склад молока корів української бурої молочної породи та сумського внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини. Серія: Сільськогосподарські науки. Харків, 2007. Вип. 22, Ч. 1, Т. 1. С. 249-253.
2. Остроумова Т. А., Иванов И. В. Влияние пород скота на состав молока и производство сыра. Техника и технология пищевых производств. 2009. №3. С. 55-63.
3. Полєва І. О. Порівняльна характеристика амінокислотного складу молока з різними технологічними характеристиками. Науково-технічний бюлетень ІТ НААН. 2018. № 119. С.122-128.
4. Приходько М. Ф. Оцінка продуктивності та технологічних властивостей молока новостворених порід і типів худоби північно-східного регіону України : автореф. дис. … канд. с.-г. наук : 06.02.04 Херсон, 2009. 22 с.
5. Скляренко Ю. І., Чернявська Т. О., Бондарчук Л. В. Дослідження якісного складу молока корів української бурої молочної породи. Розведення і генетика тварин : між від. Темат. Наук. Зб. Київ : Аграрна наука, 2015. Вип. 53.С. 185–190.
6. Скляренко Ю. І. Особливості молочної продуктивності корів української бурої молочної породи та вплив генотипових і паратипових факторів на її формування. Наук. Віс.ЛНУВМБ ім. С. З. Гжицького : «Сільськогосподарські науки», 2018. Т. 20 № 89. С. 8-16. doi 10/32718/nvlvet8901
7. Скляренко Ю. І., Чернявська Т. О. Зміни вмісту складових молока при захворюванні корів на мастит. Вісник Сум-ського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво. Суми, 2013. № 1(22). С. 66-68.
8. Смоляр В. І. Комплекс заходів з підвищення якості молока. Вісник Дніпропетровського ДАУ, 2011. № 2. С. 151-155.
9. Ткачук В. П. Молочна продуктивність великої рогатої худоби та фактори, що її визначають. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва : 2011. Вип. 6. С. 38- 41.
10. Филь С. І., Федорович Є. І., Боднар П. В. Молочна продуктивність корів-дочок різних бугаїв-плідників. Наук. Віс.ЛНУВМБ ім. С. З. Гжицького : «Сільськогосподарські науки», 2018. Т. 21 № 90. С. 68-75. doi.org/10.32718/nvlvet-a9012
11. Царенко О. М., Злобін Ю. А., Скляр В. Г., Панченко С. М. Комп’ютерні методи в сільському господарстві та біології: навчальний посібник. Суми : Вид-во «Університетська книга», 2000. 203 с. 12. Чумель Р. А. Генетико-біохімічні та продуктивні особливості худоби північно-східного регіону України : автореф. дис. … канд. с.-г. наук : 03.00.15. Чубинське, 2004. 21 с. 13. Bras. R. Milk quality of Jersey cows kept on winter pasture supplemented or not with concentrate. Revista Brasileira de Zootecnia. 2009. Vol.38. P. 1983-1988. doi.org/10.1590/S1516-35982009001000018. 14. Dobson H., Smith R.F., Royal M.D., Knight C.H., Sheldon I.M. The high producing dairy cow and its reproductive performance. Reprod Domest Anim. 2007. Vol 42. P. 17–23. doi: 10.1111/j.1439-0531.2007.00906.x 15. Evans K., Rawlynce C., Joshua O. Amimo and Fidalis D. N. Mujibi. Milk Composition for Admixed Dairy Cattle in Tanza-nia. Frontiers in Genetics. 2018. Vol. 9. P. 1-12.doi.org/10.3389/fgene.2018.00142.
16. Marchi M., Bittante G., Dal Zotto R., Dalvit C., Cassandro M. Effect of Holstein Friesian and Brown Swiss breeds on quality of milk and cheese. Journal of Dairy Science. 2008. Vol. 91(10) P. 4092-4102. doi: 10.3168/jds.2007-0788.
17. Marchi M., Dal Zotto R., Cassandro M.,. Bittante G. Milk Coagulation Ability of Five Dairy Cattle Breeds. Journal of Dairy Science. Vol. 90. P. 3986-3992. https://doi.org/10.3168/jds.2006-627.
18. Puppel K., Bogusz E., Gołębiewski M. Effect of Dairy Cow Crossbreeding on Selected Performance Traits and Quality of Milk in First Generation Crossbreds. Journal of Food Science. Vol. 83. P. 229-237. https://doi.org/10.1111/1750-3841.13988
19. Stocco G., Cipolat-Gotet C., Bobbo T., Cecchinato A. Breed of cow and herd productivity affect milk composition and modeling of coagulation, curd firming, and syneresis. Journal of Dairy Science. 2017. Vol. 100. P. 129–145. doi.org/10.3168/jds.2016-11662
20. Yang T. X., Li H., Wang F., Liu X. L., . Li Q. Y Effect of Cattle Breeds on Milk Composition and Technological Characteristics in China. Asian-Australas J Anim Sci. 2013. Vol. 26(6) P. 896–904. doi: 10.5713/ajas.2012.12677.
Published
2022-01-06
How to Cite
Chernyavska, T. O. (2022). STUDY OF THE BIOCHEMICAL COMPOSITION OF COW’S MILK UKRAINIAN BROWN DAIRY BREED. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Livestock, (4 (47), 175-178. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.30