НАСІННЯ ЛЬОНУ (LINUM USITATISSIMUM L.) ЯК ЦІННИЙ ХАРЧОВИЙ РЕСУРС

Ключові слова: льон, насіння, олія, жирні кислоти, йодне число, кислотне число

Анотація

У статті наводяться результати аналізу літературних джерел, що стосуються досліджень морфології, анатомії, хімічного складу насіння льону (Linum usitatissimum L.), а також промислового та медичного використання лляної олії. Ця культура з давніх часів відома людству як прядивна, оскільки слугувала як джерело волокна для виготовлення одягу та технічних тканин. Перелік тканинної продукції надзвичайно різноманітний: груба пакувальна тканина, мішковина, брезент, шпагат, тонкі постільні тканини, тканини для декору, рушників та одягу, а також тонкий батист. Насіння використовували як поживний корм для тварин та посівний матеріал. Але на сьогоднішній день все більше підвищується попит на насіння льону для переробки його на харчові, лікувальні та технічні цілі. Лляна олія широко використовується у промисловості для виготовлення оліфи, фарб, лаків, ізоляційної стрічки, лінолеуму, у кондитерській та рибоконсервній промисловості. Крім того, насіння льону може виступати в якості лікарського препарату для лікування захворювань кишково-шлункового тракту. Насінина льону має ряд морфолого-анатомічних особливостей, що обумовлюють біологічні властивості використання даної культури. Величина насінини (маса 1000 шт.) коливається, залежно від сорту та умов вирощування, від 2,1 до 13 г. Ендосперм лляної насінини містить велику кількість жирів та білку. Анатомічна будова та хімічний склад насіння льону визначають його потенціал як харчової та лікарської сировини. Насіння грубого помолу використовується для виготовлення хліба та випічки, що застосовуються у дієтичному харчуванні. Сучасні наукові дослідження показали, що насіння льону надзвичайно багате на поліненасичені жирні кислоти, такі як лінолева (ω-3), ліноленова (ω-6) та ряд інших. Ці кислоти зустрічаються у багатьох цінних оліях та продуктах тваринного походження; для людського організму вони є незамінними, оскільки ним не синтезуються. Їх вживання позитивно впливає на функціонування як окремих органів, так і терапевтичний стан людського організму в цілому. Так, поліненасичені жирні кислоти покращують еластичність стінок кровоносних судин, зокрема сітківки ока і м’язових волокон серця. Саме тому їх вживання бажане при глаукомі, катаракті, інфаркті міокарду, атеросклерозі, цукровому діабеті. Вживання даних кислот жінками під час вагітності позитивно впливає на розвиток головного мозку у плоду. У світовій практиці використання продуктів з ненасиченими жирними кислотами застосовують для підтримки пацієнтів з раковими захворюваннями та дефіцитом імунітету. Додавання лляної макухи у раціон сільськогосподарських тварин підвищує їх імунітет та поліпшує смакові якості м’яса.

Посилання

1. Ayelign, A., & Alemu, T. (2016). The Functional Nutrients of Flaxseed and Their Effect on Human Health. European Journal of Nutrition & Food Safety, 6(2), 83–92. doi: 10.9734/EJNFS/2016/16318
2. Ahmed-Farid O.A. & Hassan, M.A. (2017). The Protective Effect of Flaxseed Oil Supplemented with High Source of Branched Chain Amino Acids Against the Rats Testicular Toxicity Induced by Lead Acetate. World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 6(12), 30–42.
3. Avelino, A. P. A., Oliveira, G. M. M., Ferreira, C. C. D., Luiz, R. R., Rosa, G. (2015). Additive effect of linseed oil supplementation on the lipid profiles of older adults. Clinical Interventions in Aging,10, 1679–1685. doi: 10.2147/CIA.S75538
4. Babita, C., Tripathi, M. K., Surendra, K. P. & Raj, B. H. (2016). Uses of Flax (Linum usitatisimum) After Harvest. National Academy of Agricultural Science (NAAS), 34(1), 159–164.
5. Bajbekov, R. F., Belopuhov, S. L., Dmitrevskaya, I. I., & Dmitriev, L. B. (2019). Sravnitel'naya harakteristika sostava zhirnyh kislot v lipidah masel iz semyan tekhnicheskih kul'tur [Comparative characteristics of the composition of fatty acids in lipids of oils from seeds of technical crops]. Dostizheniya nauki i tekhniki APK, 33(6), 62–65 (in Russian). doi: 10.24411/0235-2451-2019-10615
6. Basch, E., Szapary, P. O. Harrison, M. & Ulbricht, C. (2007). Flax and Flaxseed Oil (Linum usitatissimum): A Review by the Natural Standard Research Collaboration. Journal of the Society for Integrative Oncology, 5(3), 92–105. doi: 10.2310/7200.2007.005
7. Bayrak, A., Kiralan, M., Ipek, A., Arslan, N., Cosge, B., & Khawar, K.M. (2010). Fatty Acid Compositions of Linseed (Linum Usitatissimum L.) Genotypes of Different Origin Cultivated in Turkey. Biotechnology & Biotechnological Equipment, 24(2), 1836–1842. doi: 10.2478/V10133-010-0034-2
8. Bernacchia, R., Preti, R. & Vinci, G. (2014).Chemical Composition and Health Benefits of Flaxseed. Austin Journal of Nutrition and Food Sciences, 2(8), 1–9.
9. Berto, B.M., Garcia, R. K. A., Fernandes, G. D., Barrera-Arellano, D. & Pereira G.G. (2020). Linseed oil: Characterization and study of its oxidative degradation. Grasas Aceites, 71(1), 1–7. doi: 10.3989/gya.1059182
10. Boudry, G., Douard, V., Mourot, J., Lalle`s, J.-P. & Huёrou-Luron, I. L. (2009). Linseed Oil in the Maternal Diet during Gestation and Lactation Modifies Fatty Acid Composition, Mucosal Architecture, and Mast Cell Regulation of the Ileal Barrier in Piglets. The Journal of Nutrition,139, 1110–1117. doi: 10.3945/jn.108.102640
11. Brodowska, M, Guzek, D, Godziszewska, J, Pogorzelska, E, & Wierzbicka, A (2018). Oxidation processes of Longissimus dorsi from pigs supplemented with linseed oil and antioxidants. South African Journal of Animal Science, 48, 545–552.
12. Buckner, A. L., Buckner, C. A., Montaut, S., & Lafrenie, R. M. (2019). Treatment with flaxseed oil induces apoptosis in cultured malignant cells. Heliyon, 5, 1–12.
13. Bunga, A. P. & Patlolla, P. R. (2020). Linseed (Linnum usitatissimum L.) – An Oilseed Crop with Potential to be Used in Many Ways: Review Article. Acta Scientific Agriculture, 4(10), 42–46.
14. Čeh. B., Štraus, S., Hladnik, A. & Kušar, A. (2020). Impact of Linseed Variety, Location and Production Year on Seed Yield, Oil Content and Its Composition. Agronomy, 10, 1–13. doi: 10.3390/agronomy10111770
15. Chekhova, I. V., Chekhov, S. A., & Shkurko, N. P. (2017). Otechestvennyj rynok l'na [Domestic flax market]. Nauchnyj zhurnal “Ekonomika Ukrainy”, 1(654), 52–63 (in Russian).
16. Chishty, S., Bissu, M. (2016).Health Benefits and Nutritional Value of Flaxseed. Indian Journal Of Applied Research, 6(1), 243–245.
17. Cunnane, S. C., Sujata, G., Menard, C., Wolever, T. M. S. & Jenkins D. J. A. (1993). High a-linolenic acid flaxseed (Linum usitatissimum L.): some nutritional properties in humans. British Journal of Nutrition, 69, 443–453.
18. Dash, J., Naik, B. S., & Mohapatra, U. B. (2017). Linseed: a valuable crop plant. International Journal of Advanced Research, 5(3), 1428–1442. doi: 10.21474/IJAR01/3650
19. Diederichsen, A., & Fu, Y.-B. (2008). Flax Genetic Diversity as the Raw Material for Future Success. International Conference on Flax and Other Bast Plants, 51, 270–280.
20. Didora, V. H., Malynovskyi, A. S., Derecha, O. A., Rybak, M. F., Derebon, I. Iu., & Viuntsov, S. M. (2008). Lonarstvo [Flax growing]. Zhytomyr: Vyd-vo DVNZ Zhytomyrskyi natsionalnyi ahroekolohichnyi universytet, 488 (in Ukrainian).
21. Didora, V. H., & Derebon, I. Yu. (2017). Tekhnolohichni pokaznyky yakosti lonu oliinoho zalezhno vid elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia v umovakh Polissia Ukrainy [Technological indicators of quality of oil flax depending on elements of technology of cultivation in the conditions of Polissya of Ukraine]. Roslynnytstvo, suchasnyi stan, 6(1), 71–79 (in Ukrainian).
22. Domian, E., Brynda-Kopytowska, A., Marzec, A. (2017). Functional Properties and Oxidative Stability of Flaxseed Oil Microencapsulated by Spray Drying Using Legume Proteins in Combination with Soluble Fiber or Trehalose. Food Bioprocess Technology, 10, 1374–1386. doi 10.1007/s11947-017-1908-1
23. Drozd, I. F. (2011). Zhyrnokyslotnyi sklad nasinnia lonu oliinoho v umovakh zakhidnoho rehionu Ukrainy [Fatty acis composition of oilseed flax in the western region of Ukraine]. Biuleten Instytutu zernovoho hospodarstva, 40, 72–76 (in Ukrainian).
24. Dubey, S., Bhargava, A., Fuentes, F., Shukla, S., & Srivastava, S. (2020). Effect of salinity stress on yield and quality parameters in flax (Linum usitatissimum L.). Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 48(2), 954–966. doi: 10.15835/nbha48211861
25. Ebrahimi, M., Rajion, M. A., Goh, Y. M., Sazili, A. Q., & Schonewille, J. T. (2013). Effect of Linseed Oil Dietary Supplementation on Fatty Acid Composition and Gene Expression in Adipose Tissue of Growing Goats. BioMed ResearchInternational, 2013, 1–11. doi: 10.1155/2013/194625
26. Ehrensing, D. T.(2008). Flax. Oilseed Crops, 2, 1–9.
27. Elimam, H., & Ramadan, B. K. (2018). Comparative Study of the Possible Prophylactic and Curative Effects of Flaxseed Oil on the Lipid Profile and Antioxidant Status of Hyperlipidaemic Rats. Journal of Applied Pharmacy, 10(1), 1–6.
28. Fazary, N. T. A. A. & Younis, Y. M. (2015). Seed Properties & Fatty Acid Composition of Flaxseed Oil (Linum Usitatissimum). World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 4 (11), 69–99.
29. Galushko, V., & Ryan, C. D. (2010). Intellectual Property Rights (IPRS) and Knowledge Sharing in Flax Breeding. An Erca Research Network, 32.
30. Ganorkar, P. M., & Jain, R. K. (2013). Flaxseed – a nutritional punch. International Food Research Journal, 20(2), 519–525.
31. Ghosh, S., Bhattacharyya & Ghosh, M. (2019). Study on Proximate Composition, Phytochemical Content, Oxidative Stability, Antioxidant Activity and Fatty Acid Composition of Enzyme Aided Aqueous Extraction of Flax Seed Oil. Acta Scientific Nutritional Health, 3(4), 5–9.
32. Goyal, A., Sharma, V., Upadhyay, N., Gill, S., Sihag, M. (2014). Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food. Journal of Food Science Technology, 51(9), 1633–1653. doi 10.1007/s13197-013-1247-9
33. Goyal A., Sharma V., Sihag M.K., et al. (2016). Fortification of dahi (Indian yoghurt) with omega-3 fatty acids using microencapsulated flaxseed oil microcapsules. Journal of Food Science Technology, 53, 2422–2433. doi: 10.1007/s13197-016-2220-1.
34. Gromova O. A., Torshin I. Yu., Egorova E. Yu. (2011). Omega-3 polinenasyshchennye zhirnye kisloty i kognitivnoe razvitie detej [Omega-3 polyunsaturated fatty acids and cognitive development in children]. Voprosy sovremennoj pediatrii, 10(1), 66–72. (in Russian)
35. Guimarães, R. de C. A., Macedo, M. L. R., Munhoz, C. L., Filiu W., Viana, L. H., Nozaki, V. T., Hiane, P. A. (2013). Sesame and flaxseed oil: nutritional quality and effects on serum lipids and glucose in rats. Food Science and Technology, 33(1), 209–217. doi: 10.1590/s0101-20612013005000029
36. Harper, C. R., Edwards, M. J., DeFilipis, A. P. & Jacobson, T. A. (2006). Flaxseed oil increases the plasma concentrations of cardioprotective (n-3) fatty acids in humans. American Society for Nutrition, 136, 83–87.
37. Heller, K., Аndruszewska, A. & Wielgusz, K. (2010). The Cultivation of Linseed by Ecological Methods. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 55(3), 112–116.
38. Heller, K. &Wielgusz, K. (2011). Yields of Linseed Cultivar Bukoz in Organic and Conventional Farming. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 56(3), 138–142.
39. Heller, K. (2007). Technologie Uprawy i Przerobu Lnu i Konopi w Warunkach Zrównoważonego i Wielofunkcyjnego Rozwoju Rolnictwa Polskiego [Technologies for Cultivation and Processing of Flax and Hemp in the Conditions of Sustainable and Multifunctional Development of Polish Agriculture]. Fragmenta Agronomica, XXIV, 3(95), 181–186 (in Polish).
40. Herchi, W., Arráez-Román, D., Boukhchina, S., Kallel, H., Segura-Carretero A., Fernández-Gutierrez, A. (2012). A review of the methods used in the determination of flaxseed components. African Journal of Biotechnology, 11(4), 724–731. doi: 10.5897/ajb11.984
41. Juita, Dlugogorski, B. Z., Kennedy, E. M., Mackie, J. C. (2012). Low temperature oxidation of linseed oil: a review. Fire Science Reviews, 1(3), 1–36.
42. Kaithwas, G. & Majumdar, D. K. (2013). Effect of L. usitatissimum (Flaxseed/Linseed) Fixed Oil against Distinct Phases of Inflammation. ISRN Inflammation, 2013, 1–4. doi: 10.1155/2013/735158.
43. Kajla, P., Sharma, A., & Sood, D. R. (2015). Flaxseed – a potential functional food source. Journal of Food Science Technology, 52(4), 1857–1871. doi 10.1007/s13197-014-1293-y
44. Kaur, P., Waghmare, R., Kumar, V., Rasane, P., Kaur, S. & Gat, Y. (2018). Recent advances in utilization of flaxseed as potential source for value addition. Oilseeds & fats Crops and Lipids, 25(3), 1–11. doi: 10.1051/ocl/2018018
45. Koval, O. A., & Skrypka, Ya. I. (2017). Nasinnia lonu – naibahatshe dzherelo biolohichno aktyvnykh rechovyn [Flax seeds are the richest source of biologically active substances]. Young Scientist, 11(51), 35–37 (in Ukrainian).
46. Krasnov, G. S., Dmitriev, A. A., Zyablitsin, A. V., Rozhmina, T. A., Zhuchenko, A. A., Kezimana, P., Snezhkina, A. V., Fedorova, M. S., Novakovskiy, R. O.,. Pushkova, E. N., Povkhova, L. V., Bolsheva, N. L., Kudryavtseva, A. V. & Melnikova, N. V. (2019). Aluminum Responsive Genes in Flax (Linum usitatissimum L.). BioMed Research International, 2019, 1–11. doi: 10.1155/2019/5023125
47. Kumar, R. K., Bejkar, M., Du, S. & Serventi, L. (2018). Flax and wattle seed powders enhance volume and softness of gluten-free bread. Food Science and Technology International, 25(1), 66–75. doi: 10.1177/1082013218795808
48. Kshitij, B., Narsingh, V., Bhardwaj, R. K., Shipra, T. (2015). Flaxseed Oil and Diabetes: A Systemic Review. Journal of Medical Science, 15(3), 135–138. doi: 10.3923/jms.2015.135.138.
49. Lisovaya E.V., Viktorova E.P., Borodkina A.V. (2015). Pishchevaya i fiziologicheskaya cennost' l'nyanyh masel vysokolinolenovogo tipa. Tekhnologii pishchevoj i pererabatyvayushchej promyshlennosti APK – produkty zdorovogo pitaniya, 2, 65–71. (in Russian)
50. Lobaeva T.A. (2015). Izuchenie sostava i soderzhaniya zhirnyh kislot v fitopreparatah [Study of the composition and content of fatty acids in phytopreparations]. Vestnik RUDN, seriya Medicina, 2, 9–18. (in Russian)
51. Ludvíková, M., & Griga, M. (2015). Transgenic Flax/Linseed (Linum usitatissimum L.) – Expectations and Reality. Czech Journal of Genetics and Plant Breeding, 51, 123–141. doi: 10.17221/104/2015-CJGPB
52. Lyons, T., Boland, T., Storey, S. & Doyle, E. (2017). Linseed Oil Supplementation of Lambs’ Diet in Early Life Leads to Persistent Changes in Rumen Microbiome Structure. Frontiers in Microbiology, 8, 1–12. doi: 10.3389/fmicb.2017.01656
53. Matthäus, B. & Özcan, M. M. (2017). Fatty Acid Composition, Tocopherol and Sterol Contents in Linseed (Linum usitatissimum L.) Varieties. Iranian Journal of Chemistry and Chemical Engineering (IJCCE), 36(3), 147–152.
54. Matthews, K. R., Homer, D. B., Thies, F. & Calder, P. C. (2000). Effect of whole linseed (Linum usitatissimum) in the diet of finishing pigs on growth performance and on the quality and fatty acid composition of various tissues. British Journal of Nutrition, 83, 637–643. doi: 10.1017/S0007114500000817
55. Milena, S., Szalata, M. & Wielgus, K. (2011). The Changes in the Protein Profile in Response to Cadmium Stress in Flax (Linum usitatissimum L.). Renewable Resources and Biotechnology for Material Applications. Nova Science Publishers, 256–262. 56. Morris, D. H. (2007). Flax – a Health and Nutrition Primer. Flax Counsil of Canada, 140.
57. Nevrkla, P., & Vaclavkova, E. (2019). The effect of diet supplementation with linseed scrap on the meat quality and fatty acid profile of the meat and backfat in fattening gilts. Veterinarni Medicina, 64(11), 467–475. doi: 10.17221/42/2019-VETMED
58. Nykter, M., Kymäläinen, H.-R., Gates, F., Sjöberg, A.-M. (2006). Quality characteristics of edible linseed oil. Agricultural and Food Science, 15, 402–413.
59. Pacheco, J. T., Daleprame, J. B. & Boaventura, G. T. (2011). Impact of dietary flaxseed (linum usitatissimum) supplementation on biochemical profile in healthy rats. Nutrición Hospitalaria, 26(4), 798–802. doi:10.3305/nh.2011.26.4.5045
60. Pan, A., Yu, D., Demark-Wahnefried, W., Franco, O. H. & Lin, X. (2009). Meta-analysis of the effects of flaxseed interventions on blood lipids. American Journal of Clinical Nutrition, 90(2), 288–297. doi:10.3945 / ajcn.2009.27469
61. Parikh, M., Maddaford, T. G., Austria, J. A., Aliani, M., Netticadan, T. & Pierce, G. N. (2017). Dietary Flaxseed as a Strategy for Improving Human Health. Nutrients, 11, 1–15. doi:10.3390/nu11051171
62. Peiretti, P.G., Gai, F., Brugiapaglia, A., Mussa, P. & Meineri, G. (2015). Fresh meat quality of pigs fed diets with different fatty acid profiles and supplemented with red wine solids. Food Science and Technology, 35, 633–642.
63. Polyakov, V. A., Levchuk, A. N., & Lyah, V. A. (2011). Izuchenie belkovogo kompleksa semyan l'na [Study of the protein complex of flax seeds]. Visnyk Zaporizkoho natsionalnoho universytetu, 2, 23–28 (in Russian).
64. Polyakova, I. A., & Gudoshnik, M. N. (2015). Sravnitel'naya harakteristika novyh linij l'na, poluchennyh metodom mezhvidovoj gibridizacii [Comparative characteristics of new flax lines obtained by the method of interspecific hybridization]. Aktual'nі pitannya bіologії, ekologії ta hіmії, 9(1), 34–46 (in Russian).
65. Poliakova, I. O., Yarantseva, V. V., Levchuk, H. M. & Liakh, V. O. (2011). Biokhimichni ta anatomo-morfolohichni osoblyvosti budovy fotosyntetychnoho aparatu khlorofilnykh mutantiv lonu oliinoho [Biochemical and anatomical and morphological features of the structure of the photosynthetic apparatus of chlorophyll mutants of flax oil]. Visnyk Zaporizkoho natsionalnoho universytetu, 2, 28–35 (in Ukrainian).
66. Popa, V.-M., Gruia, A., Raba, D.-N., Dumbrava, D., Moldovan, C., Bordean, D., Mateescu, C. (2012). Fatty acids composition and oil characteristics of linseed (Linum usitatissimum L.) from Romania. Journal of Agroalimentary Processes and Technologies,18(2), 136–140.
67. Prior, P. L., Ramos, A. C., Eserian, J. K., Zaparoli, J., & Galduróz, J. C. F. (2015). Flaxseed Oil Decreases Craving for Chocolate: Preliminary Results. International Archives of Addiction Research and Medicine, 1(2), 1–4.
68. Reethega, V., Vishnu, P. V., Gayathri, R. (2018). Cytotoxicity potential of flaxseed oil on oral cancer cell lines. International Journal of Research in Pharmaceutical Sciences, 9(2), 430–433. doi: 10.26452/ijrps.9i2.1513
69. Ren, G., Zhang, W., Sun, S., Duan, X., Zhang, Z. (2015). Enhanced Extraction of Oil from Flaxseed (Linum usitatissimum L.) Using Microwave Pre-treatment. Journal of Oleo Science, 64(10), 1043–1047. doi:10.5650/jos.ess.15099.
70. Rodriguez-Leyva, D., Bassett, C. M. C., McCullough, R., Pierce, G. N. (2010). The cardiovascular effects of flaxseed and its omega-3 fatty acid, alpha-linolenic acid. Canadian Journal of Cardiology, 26(9), 489–496.
71. Rodriguez-Leyva, D., Weighell, W.,. Edel, A. L., LaVallee, R., Dibrov, E., Pinneker, R., Maddaford, T. G., Ramjiawan, B., Aliani, M., Guzman, R., Pierce, G. N. (2013). Potent Antihypertensive Action of Dietary Flaxseed in Hypertensive Patients. Hypertension, 2013, 1081–1089. doi: 10.1161/hypertensionaha.113.02094
72. Rubilar, M., Gutiérrez, C., Verdugo, M., Shene, C., & Sineiro, J. (2010). Flaxseed as a Source of Functional Ingredients. Journal of soil science and plant nutrition, 10(3), 373–377.
73. Samojlova Yu. G., Olejnik O. A., Sagan E. V., Denisov N. S., Filippova T. A., Podchinenova D. V. (2019). Rol' polinenasyshchennyh zhirnyh kislot v protekcii serdechno-sosudistyh zabolevanij u detej, stradayushchih ozhireniem [The role of polyunsaturated fatty acids in the protection of cardiovascular diseases in obese children.]. Sovremennye problemy nauki i obrazovaniya, 6, 1–14. (in Russian)
74. Savoire, R., Lazouk, M., Van-Hecke, E., Roulard, R., Tavernier, R., Guillot, X., Rhazi, L., Petit, E., Mesnard, F. & Thomasset, B. (2015). Environmental and varietal impact on linseed composition and on oil unidirectional expression process. Oilseeds & fats Crops and Lipids, 22(6), 1–10. doi: 10.1051/ocl/2015016
75. Shahid, M. Z., Imran, M., Khan, M. K., Ahmad, M. H., Nadeem, M., Muhammad, N. & Yasmin, A. (2020). OMEGA-3 Fatty Acids Retention, Oxidative Quality, and Sensoric Acceptability of Spray-Dried Flaxseed Oil. Journal of Food Quality, 2020, 1–13.
76. Shallie, P. D., Olayinka, O. O., Akpan, H. B., Otulana, O. J., Alese, O. O., Babatunde, B. R., Talabi, D. J. & Shallie, O. F. (2017). Potential Neuro-therapeutic Effect of Flaxseed Oil on the Striatum of Rotenone Mice Model of Parkinson’ Diseases. British Journal of Medicine & Medical Research, 22(1), 1–9.
77. Shevchenko, I. A., Liakh, V. O., Poliakov, O. I., Soroka, A. I., Vedmedieva, K. V., Zhuravel, V. M, Makhno, Yu. O., Tovstanovska, T. H., & Budilka, H. I. (2017). Lon oliinyi, hirchytsia. Stratehiia vyrobnytstva oliinoi syrovyny v Ukraini (maloposhyreni kultury) [Oil flax, mustard. Stratege for the production of oilseeds in Ukraine (rare crops)]. Instytut oliinykh kultur Natsionalnoi akademii ahrarnykh nauk Ukrainy. STATUS, Zaporizhzhia (in Ukrainian).
78. Shima, Y. Y., Guia, B., Arnisonb, P. G., Wang, Y. & Reaney, M. J. T. (2014). Flaxseed (Linum usitatissimum L.) bioactive compounds and peptide nomenclature. Trends in Food Science & Technology, 38, 5–20. doi: 10.1016/j.tifs.2014.03.011
79. Shunthwal, J. & Sheoran, N. (2017). Influence of linseed oil feeding on performance and fatty acid composition of muscles in broiler chicks. The Pharma Innovation Journal, 6(11), 268–273.
80. Smolová, J., Němečková, I., Klimešová, M., Švandrlík, Z., Bjelková, M., Filip, V., & Kyselka, J. (2017). Flaxseed varieties: composition and influence on the Growth of Probiotic microorganisms in milk. Czech Journal of Food Sciences, 35, 18–23.
81. Stenberg, C. (2004) Influence of the fatty acid pattern on the drying of linseed oils. AKADEMISK AVHANDLING, Stockholm, 34.
82. Subbotina, M. A. (2009). Fiziologicheskie aspekty ispol'zovaniya zhirov v pitanii [Physiological aspects of the use of fats in nutrition]. Tekhnika i tekhnologiya pishchevyh proizvodstv, 15(4), 1–4 (in Russian).
83. Suksombat, W., Thanh, L. P., Meeprom, C. & Mirattanaphrai, R. (2014). Effects of Linseed Oil or Whole Linseed Supplementation on Performance and Milk Fatty Acid Composition of Lactating Dairy Cows, 27(7), 951–959. doi: 10.5713/ajas.2013.13665
84. Sychov M.I. (2015). Pytannia yakosti, naturalnosti i toksykolohii molochnykh produktiv [Issues of quality, naturalness and toxicology of dairy products]. Kharchova nauka i tekhnolohiia, 9(4), 64–67. (in Ukrainian))
85. Szymczyk, B. & Szczurek, W. (2016). Effect of dietary pomegranate seed oil and linseed oil on broiler chickens performance and meat fatty acid profile. Journal of Animal and Feed Sciences, 25, 37–44.
86. Tanbouly, N. E., Sayed, A. M. E., Ali, Z. Y., Wahab, S. A., Gayed, Sabah H. E., Ezzat, S. M., Senousy, A. S. E., Choucry, M. A. & Abdel-Sattar E. (2017). Antidepressant-Like Effect of Selected Egyptian Cultivars of Flaxseed Oil on a Rodent Model of Postpartum Depression. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 7, 1–15. doi:10.1155/2017/6405789
87. Tarpila S., Aro A., Salminen I., Tarpila A., Kleemola P., Akkila J. & Adlercreutz H. (2002). The effect of flaxseed supplementation in processed foods on serum fatty acids and enterolactone. European Journal of Clinical Nutrition, 56, 157–165.
88. Tarpila, A., Wennberg, T. & Tarpila, S. (2005). Flaxseed as a functional food. Current Topics in Nutraceutical Research, 3, 167–188.
89. Thompson, S. J. (2015). Investigating Value Added Potential of Flaxseed and Straw. Final Report. Saskatchewan. 175.
90. Tint D., Anghel M., Lupu D.S., Fischer L.M. & Niculescu M.D. (2011). Low dose Flaxseed Oil Supplementation Alters the Fatty Acids Profile and the Progression of Metabolic Syndrome in Men without Adequate Medical Treatment. Journal of Nutritional Disorders & Therapy, 7, 1–8. doi: 10.4172/2161-0509.1000S7-001.
91. Trebušak, T., Levart, A., Voljč, M., Tomažin, U., Pirman, T. (2011). The Effect of linseed oil supple mentation on performance, fatty acid composition and oxidative status of rabbits. Acta argiculturae Slovenica, 98(2), 119–125. doi:10.2478/v10014-011-0028-2
92. Troshchynska, Y., Bleha, R., Kumbarová, L., Sluková, M., Sinica, A., Štětina, J. (2019). Discrimination of flax cultivars based on visible diffusion reflectance spectra and colour parameters of whole seeds. Czech Journal of Food Sciences, 37(3), 199–204. doi: 10.17221/202/2018-CJFS
93. Tour´e A. & Xueming X. (2010). Flaxseed Lignans: Source, Biosynthesis, Metabolism, Antioxidant Activity, Bio-Active Components, and Health Benefits. Comprehensive Reviews In Food Science And Food Safety, 10, 261–269.
94. Vaclavkova, E, Volek, Z, Belkova, J, Duskova, D, Czauderna, M, & Marounek, M (2016): Effect of linseed and the combination of conjugated linoleic acid and linseed on the quality and oxidative stability of pig meat and subcutaneous fat. Veterinarni Medicina, 61, 428–435.
95. Wang, T., Sha, L., Li, Y., Zhu, L., Wang, Z., Li, K., Lu, H., Bao, T., Guo, L., Zhang, X. & Wang, H. (2020). Dietary a-Linolenic Acid-Rich Flaxseed Oil Exerts Beneficial Effects on Polycystic Ovary Syndrome Through Sex Steroid Hormones – Microbiota – Inflammation Axis in Rats. Frontiers in Endocrinology, 11, 1–21. doi: 10.3389/fendo.2020.00284
96. Weill, P., Schmitt, B., Chesneau, G., Norohanta, D., Safraou, F. & Legrand P. (2002). Effects of Introducing Linseed in Livestock Diet on Blood Fatty Acid Composition of Consumers of Animal Products. Annals of Nutrition&Metabolism, 46, 182–191. DOI: 10.1159/000065405
97. Wielgusz, K. & Heller, K. (2011). The Influence of Flax Seed Organic Dressing on Fungus Flora Diversity in the Soil. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 56(4),198–202.
98. Zhang, Z.-S., Wang, L.-J., Li, D., Li, S.-J., & Özkan, N. (2011). Characteristics of Flaxseed Oil from Two Different Flax Plants. International Journal of Food Properties, 14, 1286–1296.
99. Zhang, J. & Cao, R. (2009). Evaluation of Fatty Acid Composition and Lignan Content of Peace Country Flax Seed. Alberta Research Council. Guelph Food Research Centre, 21.
100. Zhang, Z.-S., Li, D. & Zhang, L.-X. (2013). Effect of Heating on the Fatty Acid Composition and Oxidation Products of Flaxseed Oil. Asian Journal of Chemistry, 25(18), 10083–10086.
Опубліковано
2022-02-21
Як цитувати
Верещагін, І. В., Кандиба, Н. М., Сташко, М. Р., & Недогибченко, А. С. (2022). НАСІННЯ ЛЬОНУ (LINUM USITATISSIMUM L.) ЯК ЦІННИЙ ХАРЧОВИЙ РЕСУРС. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 45(3), 18-26. https://doi.org/10.32845/agrobio.2021.3.3