ВПЛИВ ОРГАНО-МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ НА УРОЖАЙНІСТЬ КОРЕНЕПЛОДІВ ЦИКОРІЮ ТА ФЕРМЕНТАТИВНУ ДІЯЛЬНІСТЬ РОСЛИН

Ключові слова: цикорій коренеплідний, живлення, біологічні процеси, мікроорганізми, добрива, продуктивність фотосинтезу, урожайність

Анотація

Вивчення впливу органо-мінеральних добрив на урожайність коренеплодів цикорію та на активність основних ферментів класу оксидоредуктаз (каталази, пероксидази, поліфенолоксидази) в умовах Правобережного Лісостепу України. Аналіз, синтез, узагальнення, лабораторний і польовий дослід. Накопичення ЧПФ у рослин цикорію значно залежить від довжини міжфазних періодів. У межах сортів, однотипних за вегетаційним періодом розвитку, найбільший коефіцієнт ЧПФ у дослідах був у сорту Уманський-99 в порівняні з сортом Уманський-97. Найвища ЧПФ була у сорту Уманський-99 на 04.08 на варіанті внесення органо-мінеральних добрив (10 т гною + N30P30K30) – 10,14 г/м2 за добу, дещо менше значення ЧПФ було відмічено при внесенні окремо мінеральних та органічних добрив. Активність біологічних процесів, особливо ЧПФ, у даних варіантах зростала в порівняні з контролем, проте зменшувалася інтенсивність дихання вегетативної маси і становила у сорту Уманський-97 – 0,143 мг/г за 1 годину, а у сорту Уманський-99 – 0,144 мг/г за 1 годину, відповідно. Забезпечуючи сприятливі умови для інтенсивного розвитку мікроорганізмів, створюються кращі умови для живлення рослин цикорію коренеплідного. Так, від внесення органо-мінеральних добрив 10 т/га гною + N30P30K30 урожайність коренеплодів була найвищою у сорту Уманський-97 – 35,4 т/га та у сорту Уманський-99 – 35,8 т/ га. На даних варіантах було відмічено і найвищу активність каталази у сорту Уманський-97 367 мл/(г×хв) та 378 мл/(г×хв) у сорту Уманський-99, адже чим вища каталазна активність, тим вища стійкість рослин до несприятливих умов середовища. Таким чином, оптимальні норми органічних і мінеральних добрив підвищують урожайність коренеплодів цикорію і активізують біологічні показники порівняно з подвійною нормою окремо взятих мінеральних і органічних добрив. Зменшення норм мінеральних добрив при сумісному їх внесенні з органічними, дозволяє поширити їх на більшу площу та підвищити ефективність використання органо-мінеральних добрив. Слід зазначити, що відповідними агротехнічними заходами можливо спрямовувати розвиток рослин в напрямку підвищення врожайності коренеплодів, а також змінювати хімічний склад їх та фізіолого-біохімічні показники рослин.

Посилання

1. Bakhmat, M.I, Tkach, O.V. Bakhmat, O.M. (2021). Formation of seed productivity of chicory root depending on the method and scheme of plant placement. Coll. Science. Proceedings of the Bulletin of Uman NUS. Scientific journal. Uman., 1. 8–14.
2. Bakhmat, M.I. & Tkach, O.V. (2018). Growing chicory root with combined rows. Innovatsiini tekhnolohii v roslynnytstvi: materialy Vseukrainskoi naukovoi internet-konferentsii [Innovative technologies in crop production: materials of the All-Ukrainian scientific Internet conference.]. Kamianets-Podilskyi, 23–26 (in Ukrainian).
3. Dospehov, B. A. (1979). Metodika polevogo opyta [Method of field experiment]. Moskva, Kolos, 416.
4. Dryncha, V.M., Tsydendorzhiev, B.D. & Kubeev, E.I. (2010). Predposevnaja himicheskaja obrabotka semjan: problemy i perspektivy [Pre-sowing chemical treatment of seeds: problems and prospects]. Hranenie i pererabotka zerna [Grain storage and processing]. 3, 19–22.
5. Gospodarenko, G.M. (2003). Ahrokhimiia mineralnykh dobryv [Agrochemistry of mineral fertilizers]. Kyiv, Scientific World, 132.
6. Horodnii, M. M. (2003). Ahrokhimiia: Pidruchnyk. [Agrochemistry: Kyiv, Textbook] LLC “Alefa”, 778.
7. Hospodarenko, G.M. (2003). Agrochemistry of mineral fertilizers. Scientific World, K., 132 p.
8. Hrytsaienko, Z. M., Hrytsaienko, A. O. & Karpenko, V. P. (2003). Metody biolohichnykh ta ahrokhimichnykh doslidzhen roslyn i gruntiv [Methods of biological and agrochemical research of plants and soils]. CJSC “NICHLAVA”, Kyiv, 320 p.
9. Ivanova, S.S. (2010). Influence of precursors and fertilizers on the yield and quality of root chicory. Agriculture. 1, 37–39.
10. Likhochvor, V.V. (2008). Mineralni dobryva ta yikh zastosuvannia [Mineral fertilizers and their application]. Scientific and Production Enterprise “Ukrainian Technologies”, Lviv, 312.
11. Moisejchenko, V. F., Trifonova, M. F., Zavirjuha, A. H. (1996). Osnovy nauchnyh issledovanij v agronomii [Fundamentals of scientific research in agronomy]. Kolos, Moskva, 336.
12. Mykolaiko, V.P. (2016). Features of growth and development of root chicory seeds depending on mineral nutrition. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. Poltava. 4. pp. 66–71.
13. Mykolaiko, V.P. (2017). Osoblyvosti formuvannia nasinnia tsykoriiu koreneplidnoho zalezhno vid mineralnoho zhyvlennia v umovakh zroshennia [Peculiarities of root chicory seed formation depending on mineral nutrition under irrigation conditions]. Tavriiskyi naukovyi visnyk Khersonskoho DAU [Tavriya Scientific Bulletin of Kherson State Agrarian University]. 97, 80–89.
14. Ovcharuk, V.I & Tkach O.V. (2020). Water consumption during the formation of the chicory root crop. Sovremennye tehnologii sel’skohozjajstvennogo proizvodstva. Sbornik nauchnyh statej po materialam HHІІІ Mezhdunarodnoj nauchno-prakticheskoj konferencii [Modern technologies of agricultural production. Collection of scientific articles on the materials of the XXIII International scientific-practical conference]. Grodno, 122–123.
15. Pochinok, H. N. (1976). Metody biohimicheskogo analiza rastenij [Methods of biochemical analysis of plants]. Kiev, Naukova dumka, 165–178.
16. Rinkis, G.Ya., Ramane, H.K. & Paegle, G.V. (1989). Sistema optimizacii i metody diagnostirovanija mineral’nogo pitanija rastenij [Optimization system and methods of diagnosing mineral nutrition of plants]. Riga, Zinatne, 196 p.
17. Tkach, O.V, Ovcharuk, V.I. (2020). Water consumption by chicory root plants in the agrophytocenosis for the formation of its mass. Coll. Science. works “Agrobiology” Bila Tserkva NAU. White Church. 1. P. 175–180.
18. Tkach, O.V. (2017). Botanical and biological features of chicory root. The latest agricultural technologies: theory and practice: mater. Intern. scientific-practical conf. (Vinnytsia: NAASU). Nilan-LTD. Vinnytsia . 153–54.
19. Tkach, O.V. (2019). Crop rotation in the cultivation of chicory root. Agricultural science and education in the context of European integration. Coll. Science. works: int. scientific-practical conf. (Ternopil, March 20–21, 2019). Ternopil : Krok. P. 155–157.
20. Tkach O.V. (2020). Features of the water regime of chicory root crops in ensuring high productivity. Scientific journal «Almanahul SWorld» 4, Baltsi, Moldova. 113–118.
21. Tkach, O.V. (2020). Photosynthetic activity of chicory root plants. Scientific reports of NULES of Ukraine. Kyiv. 2. Access mode: http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/13686/12107.
22. Tkach, O.V. (2020). The role of microorganisms in the root nutrition of chicory plants. The VI International scientific and practical conference “Dynamics of the development of world science” (February 19–21, 2020) Perfect Publishing, Vancouver, Canada. 1145–1149.
23. Tkach, O.V. (2019). Osoblyvosti formuvannia masy koreneplodiv tsykoriiu zalezhno vid mineralnoho zhyvlennia [Features of the formation of the mass of chicory roots depending on mineral nutrition]. Zb. nauk. prats Instytutu bioenerhetychnykh kultur i tsukrovykh buriakiv [Coll. Science. Proceedings of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beets]. 27. 55–67.
24. Tkach, O.V. (2020). Osoblyvosti rostu i rozvytku roslyn tsykoriiu koreneplidnoho do i pislia perezymivli [Features of growth and development of root chicory plants before and after overwinteringї. Naukovo-vyrobnychyi fakhovyi zhurnal Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii [Research and production professional journal Visnyk of Poltava State Agrarian Academy]. 1, 74–80.
25. Tkach, O.V. (2020). Role of micronutrients in increasing crop yields chicory root. International periods scientific journal. Modern scientifsc researches. 11, 3, 60–65.
26. Tkach, O.V., Kurilo, V.L. & Derevyansky, V.P. (2013). Rekomendatsii z tekhnolohii vyroshchuvannia tsykoriiu koreneplidnoho [Recommendations for the technology of growing chicory root]. Kamianets-Podilskyi, Axioma, 70.
27. Velychko, L. N. Merkushyna, A. C. & Chorna, L. V. (2006). Praktykum z fiziolohii roslyn [Workshop on plant physiology]. Uman, 108 p.
28. Zub, P.M., Kuzmich, N.K. (1986). Improved technology of chicory cultivation. Technique in agriculture. 4. 76–83.
29. Zubkov, N.V & Maidebura N.M (2004). Vlijanie predshestvennikov i udobrenij na urozhajnost’ cikorija kornevogo [Influence of precursors and fertilizers on the chicory root yield]. Vestnik RGAZU. Agronomija [RGAZU newspaper. Agronomy]. 146–148.
30. Zubok, P.M. (1952). Influence of various forms of potash fertilizers on the yield and coke and chicory quality. Bulletin of agricultural science. Minsk. 5.
Опубліковано
2022-07-21
Як цитувати
Овчарук, В. І., Ткач, О. В., & Овчарук, О. В. (2022). ВПЛИВ ОРГАНО-МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ НА УРОЖАЙНІСТЬ КОРЕНЕПЛОДІВ ЦИКОРІЮ ТА ФЕРМЕНТАТИВНУ ДІЯЛЬНІСТЬ РОСЛИН. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 47(1), 97-101. https://doi.org/10.32845/agrobio.2022.1.13