ПРОДУКТИВНІ ЯКОСТІ ВІДГОДІВЕЛЬНОГО МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ ЗА РІЗНОГО РІВНЯ ПРОТЕЇНУ В РАЦІОНІ

Ключові слова: відгодівля, конверсія корму, інтенсивність росту, кормова собівартість, збереженість

Анотація

В статті порівняно інтенсивність росту, збереженість, конверсію корму та економічну ефективність відгодівлі свиней за додаткового введення 0,5% загального протеїну в комбікорм «старт -15-30» для поросят другої фази доро-щування, «гравер-30-60» для підсвинків на першій стадії відгодівлі з живою масою від 31 до 60 кг, «фінішер 60-90» та «фінішер 90-130» для гібридних свиней від помісних свиноматок ірландської великої білої породи та кнурів ірландського ландраса, які були запліднені спермою кнурів термінальної синтетичної лінії «Максгро» (♀ВБ × Л) × ♂Мг) на заключній стадії мультифазної відгодівлі в кожний з періодів дорощування і відгодівлі. Встановлено, що додаткове введення 0,5% загального протеїну в комбікорм сприяло в період відгодівлі кращій на 1,0% збереженості поголів’я, вищми на 41 г сере-дньодобовим приростам і, як результат, більшій на 2,7 кг масі тварин на день реалізації. За час відгодівлі вони витра-тили менше на 240 кг стартерного комбікорму, на 640 кг граверного і на 750 кг фінішного корму рецепту 60-90. Водно-час вони спожили на 890 кг більш дешевого фінішеру 90-120. Загальна кількість спожитого корму виявилась меншою на 740 кг у тварин дослідної групи, але за рахунок різниці в ціні різних марок комбікорму його вартість була вищою для цієї групи на 9583,8 грн. В цілому конверсія корму у тварин дослідної групи виявилась кращою на 0,13 кг в порівнянні з анало-гами контрольної групи. За комплексом ознак відгодівельної продуктивності свині дослідної групи мали індекс відгодіве-льних якостей на 4,0 бали вищим в порівнянні з тваринами контрольної групи. За рахунок більш низької ціни фінішного комбікорму 90-120 та вищої інтенсивності росту свиней в цей період, кормова собівартість 1 кг приросту свиней, які споживали додатково 0,5% загального протеїну, виявилась на 0,49 грн. нижчою в порівнянні з тваринами контрольної групи. Також на 0,48 грн. була нижчою і собівартість 1 кг приросту у тварин дослідної групи.

Посилання

1. Березовский Н. Д. Селекционная работа с крупной белой породой свиней в Украине. Современные проблемы ин-тенсификации производства свинины: мат. межд. конф. Ульяновск. 2007. Т.1. С. 29–33.
2. Білявцева В. В. Продуктивність молодняку свиней за згодовування білково-вітамінно-мінеральної добавки «ЕНЕ-РВІК». Дисертація на здобуття на здобуття наукового ступеня доктора філософії (кандидата сільськогосподарських наук). Вінниця, 2017.
3. Бондаренко В.В. Використання білково-вітамінної мінеральної добавки «мінактивіт» в годівлі молодняку свиней. Дисер-тація на здобуття на здобуття наукового ступеня доктора філософії (кандидата сільськогосподарських наук). Біла Церква. 2017.
4. Головко Е. Н., Забашта Н. Н. Истинная доступность аминокислот кормов в органическом животноводстве. Сбор-ник научных трудов СКНИИЖ. 2017. №2. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/istinnaya-dostupnost-aminokislot-kormov-v-organicheskom-zhivotnovodstve (дата звернення: 10.08.2021).
5. Карунський О., Кишлали О. Шляхи збалансування раціонів свиней за протеїном. Пропозиція - Головний журнал з питань агробізнесу. 2008. URL: https://propozitsiya.com/ua/shlyahi-zbalansuvannya-racioniv-sviney-za-proteyinom
6. Кулинцев В. В. Влияние сбалансированности рационов по незаменимым аминокислотам на продуктивность мо-лодняка свиней. Достижения науки и техники АПК, НТП: Животноводство и кормопроизводство, 2011, Выпуск 2, с. 39-41. URL:https://cyberleninka.ru/article/n/vliyanie-sbalansirovannosti-ratsionov-po-nezamenimym-aminokislotam-na-produktivnost-molodnyaka-sviney/viewer
7. Лавринюк О. О., Бурлака В. А. Бобові корми в раціонах свиней: монографія. Житомир. 2016. 162 с.
8. Любасюк Н. В. Використання білково-вітамінно-мінеральної добавки інтермікс у годівлі свиней. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук. Біла Церква. 2018. URL: https://science.btsau.edu.ua/sites/default/files/specradi/diser_lubasuk.pdf
9. Омаров М. О., Головко Е. Н., Слесарева О. А. Механизм балансирования рационов для свиней по протеину. Сбо-рник научных трудов СКНИИЖ. 2012. №1. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/mehanizm-balansirovaniya-ratsionov-dlya-sviney-po-proteinu (дата звеонення: 10.08.2021).
10. Омаров М. О., Слесарева О. А., Османова С.О. Эффективность низкобелковых рационов в кормлении молодняка свиней // Сборник научных трудов СКНИИЖ. 2017. №1. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/effektivnost-nizkobelkovyh-ratsionov-v-kormlenii-molodnyaka-sviney (дата звернення: 10.08.2021). 11. Соняшниковий чи соєвий шріт для свиней на відгодівлі? 2015. URL: http://pigua.info/uk/post/sonasnikovij-ci-soevij-srit-dla-svinej-na-vidgodivli-uk (дата звернення: 10.08.2021). 12. Як годувати підсисних поросят? Правильне і ефективне годування поросят-сисунів. Перший в Україні комплекс-ний сервіс з годівлі продуктивних тварин. 2014. URL: https://www.ankores.com.ua/ua/publications/yak-goduvati-podsosnikh-porosyat-pravilne-i-efektivne-goduvannya-porosyat-sisuniv/ (дата звернення: 10.08.2021).
13. Aguilera J. F., Lara L., Aguinaga M. A., Barea R., Aguilera J. A. C., García-Valverde R.,. An overview of protein nutrition of the pure Iberian pig. 4. International Congress New Perspectives and Challenges of Sustainable Livestock Production, Belgrado, Serbia. 2015. URL: https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01455883/document (дата звернення: 10.08.2021).
14. Gao J., Yin J., Xu K., Han H., Liu Z.M., Wang C.Y., Li T.J and Yin Y.L. The Impact of Nutrients, Dietary Components and Derivatives on the Gut Microbiota and Inflammation-Related Diseases, from Molecular Basis to Therapy. Mediators of Infla-?mation. Special Issue 2020. DOI.org/10.1155/2020/1937387 (дата звернення: 10.08.2021).
15. Liu R., He J., Ji X., Zheng W., Yao W. Moderate Reduction of Dietary Crude Protein Provide Comparable Growth Per-formance and Improve Metabolism via Changing Intestinal Microbiota i Sushan Nursery Pigs. Animals, 2021, №11, pp. 1166. DOI.org/10.3390/ani11041166 16. Spring S., Premathilake H., DeSilva U. et al. Low Protein-High Carbohydrate Diets Alter Energy Balance, Gut Microbiota Composition and Blood Metabolomics Profile in Young Pigs. Sci Rep. 2020. 10. 3318 https://doi.org/10.1038/s41598-020-60150-y
17. Zhao Y., Tian G., Chen D., Zheng P., Yu J., He J., Mao X., Yu B. Effects of varying levels of dietary protein and net en-ergy on growth performance, nitrogen balance and faecal characteristics of growing-finishing pigs. Brazilian Journal of Animal Sci-ence. 2019. 48:e20180021, https://doi.org/10.1590/rNbozn4-8r2u0m1i8n0a0n2t1 (дата звернення: 10.08.2021).
Опубліковано
2021-10-12
Як цитувати
Повод, М. Г., Михалко, О. Г., Шпетний, М. Б., & Опара, В. О. (2021). ПРОДУКТИВНІ ЯКОСТІ ВІДГОДІВЕЛЬНОГО МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ ЗА РІЗНОГО РІВНЯ ПРОТЕЇНУ В РАЦІОНІ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (3 (46), 78-83. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.3.10

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2