ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ М'ЯСА КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ВІТАМІННО-МІНЕРАЛЬНОЇ ДОБАВКИ

Ключові слова: якість, безпечність, вітамінно-мінеральна добавка, амінокислоти, курчата-бройлери, профілактика

Анотація

У зв’язку з інтенсивним розвитком птахівництва та збільшенням виробництва м’яса птиці, виникає нагальна потреба в контролі показників якості та безпечності тушок птиці, що є важливим соціально-економічним фактором. В сучасному світі особливої уваги заслуговує питання виникнення антибіотикорезистентності та розробці шляхів для її подолання. У статті наведені результати оцінки якісних параметрів м’яса курчат-бройлерів, при застосуванні альтернативних методів для профілактики заразних хвороб птиці. В своїх дослідженнях використовували вітамінно-мінеральну добавку виробництва НВФ «Бровафарма» ЄвітСел, що в 1 мл препарату містить натрію селеніт 0,3 мг та вітамін E (у вигляді альфа-токоферолу) – 100 мг. Для молодняку курчат-бройлерів дослідної групи в кількості 10 голів використовували вітамінно-мінеральну добавку в кількості 1 мл на 1,5 л води у перший тиждень життя, курс застосування склав 5 діб. Через 5 діб постійно застосовували зазначену добавку в дозі 0,5 мл на 1 л води. В результаті аналізу дегустаційної оцінки встановлено, що додавання до раціону вітамінно-мінеральної добавки ЄвітСел позитивно вплинуло на показники м’яса дослідної групи. Показники «смак» та «ніжність» в червоному м’ясі мали вірогідну різницю порівняно з аналогічними показниками в контрольній групі. Варене м'ясо і бульйон, отримане від курчат-бройлерів дослідної групи, яким в раціон додавали вітамінно-мінеральну добавку, проявили більш високі дегустаційні значення в порівнянні з контрольною групою, що перебувала на стандартному раціоні, про що свідчать їх оцінки в балах. Застосована вітамінно-мінеральна добавка ЄвітСел покращує смакові властивості при проведенні дегустації вареного м’яса та бульйону. Дослідження біохімічних показників показали зниження кислотного числа жиру, кращий показник в реакції на пероксидазу в дослідній групі. Дослідження амінокислотного складу м’яса дозволили встановити збільшення в дослідній групі кількість незамінних амінокислот в білому м’ясі на 1,81 %, а в червоному на 1,03 % порівняно з контрольною групою, а в групі замінних амінокислот збільшилась на 2,77 % в білому м’ясі та на 3,80 % в червоному м’ясі . Дані зміни амінокислотного складу свідчать про позитивний вплив вітамінно-мінеральної добавки на харчову цінність м’яса курчат-бройлерів.

Посилання

1. Antunes, P., Mourão, J., Campos, J., & Peixe, L. (2016). Salmonellosis: the role of poultry meat. Clinical microbiology and infection: the official publication of the European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, 22(2), 110–121. https://doi.org/10.1016/j.cmi.2015.12.004
2. Berezovskyi, A. V., Petrov, V. V., Havryliuk, H. Yu., & Varenyk, L. V. (2023). Rozrobka pryntsypiv profilaktyky bakterialnykh khvorob ptytsi za vykorystannia alternatyvnykh metodiv [Development of the principles of prevention of bacterial poultry diseases using alternative methods]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Veterynarna medytsyna, (1(60), 16-21. https://doi.org/10.32782/bsnau.vet.2023.1.3 (in Ukrainian).
3. Boostani, A., A. A. Sadeghi, S. N. Mousavi, M. Chamani, & N. Kashan (2015). The Effects of Organic, Inorganic, and Nano-selenium on Blood Attributes in Broiler Chickens Exposed to Oxidative Stress. Acta Scientiae Veterinariae, 43. 1–6.
4. Buzby, J. C., & Roberts, T. (2009). The economics of enteric infections: human foodborne disease costs. Gastroenterology, 136(6), 1851–1862. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2009.01.074
5. Cavani, C., Petracci, M., Trocino, A., & Xiccato, G. (2009). Advances in research on poultry and rabbit meat quality. Italian Journal of Animal Science, 8(sup2), 741-750.
6. Doslidzhennia sensorne. Metodolohiia. Zahalni nastanovy (ISO 6658:1985, IDT) DSTU ISO 6658:2005 [Sensory research. Methodology. General guidelines (ISO 6658:1985, IDT) DSTU ISO 6658:2005]. Rezhym dostupu: http://online.budstandart.com/ru/catalog/doc-page.html?id_doc=92937 (in Ukrainian).
7. DSTU 4823.2:2007 Produkty miasni. Orhanoleptychne otsiniuvannia pokaznykiv yakosti. Chastyna 2. Zahalni vymohy ND chynnyi: vid 2009-01-01. [DSTU 4823.2:2007 Meat products. Organoleptic assessment of quality indicators. Part 2. General requirements of ND valid: from 2009-01-01] Rezhym dostupu: https://national_standards_ukr.academic.ru/21815/%D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%A3_4823.2%3A2007 (in Ukrainian).
8. Fotina H.A., Fotin A. I., & Kovalenko I.M. (2019). Doslidzhennia hostroi ta khronichnoi toksychnosti zrazkiv Hinkho biloba [Study of acute and chronic toxicity of Ginkgo biloba samples]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten DNDKI veterynarnykh preparativ ta kormovykh dobavok, 20(2). 330-339 (in Ukrainian).
9. Fotina T., Fotina H., Nazarenko S., Tymoshenko R., & Fotin O. Effect of feeding of chelated zinc form on security, productivity and slaughter parameters of broilers. EUREKA: Health Sciences. Tallinn (Estonia), 2021. №3, Р. 110–118. doi: http://doi.org/10.21303/2504-5679.2021.001856.
10. Fotina, T., Berezovsky, A., Petrov , R., Shkromada, O., Nechiporenko , A., Fotin , O., & Bondarenko , P. (2022). Changes in the chemical composition of broiler meat when chelated compounds are added to the diet. Ukrainian Journal of Veterinary and Agricultural Sciences, 5(1), 42-45. https://doi.org/10.32718/ujvas5-1.07
11. Fotina, T., Petrov, R., Shkromada, O., Nechyporenko, O., & Fotin, O. (2022). Quality of broiler chicken meat with the addition of chelated compounds of microelements to the diet. Ukrainian Journal of Veterinary Sciences, 13(2), 63-70. DOI: 10.31548/ujvs.13(2).2022.63-70.
12. Fotina, T., Petrov, V., Havryliuk, H., Liashenko, Y., & Varenyk, L. (2023). Improving the technique of protecting concrete floors in poultry houses. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(6 (123), 66–76. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.282127
13. Garcia S.N., Osburn B.I., Jay-Russell M.T. One health for food safety, food security, and sustainable food production. Front. Sustain. Food Syst. 2020;4 doi: 10.3389/fsufs.2020.00001.
14. Gonçalves-Tenório, A., Silva, B. N., Rodrigues, V., Cadavez, V., & Gonzales-Barron, U. (2018). Prevalence of Pathogens in Poultry Meat: A Meta-Analysis of European Published Surveys. Foods (Basel, Switzerland), 7(5), 69. https://doi.org/10.3390/foods7050069
15. Ishchenko, K.V., Palii, A.P., Kis, V.M., Petrov, R.V., Nagorna, L.V., Dolbanosova, R.V., Paliy, A.P. (2019). Investigation of microclimate parameters for the content of toxic gases in poultry houses during air treatment in the scrubber with the use of various fillers. Ukrainian Journal of Ecology, 9(2), 74-80.
16. Kytaieva, D., & Petrov, R. (2020). Vykorystannia probiotykiv pry vyroshchuvanni indykiv [Use of probiotics in growing turkeys]. NV LNU veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii. Seriia: Veterynarni nauky, 22(100), 23-27. https://doi.org/10.32718/nvlvet10004 (in Ukrainian).
17. Larsson, D. G. J., & Flach, C. F. (2022). Antibiotic resistance in the environment. Nature reviews. Microbiology, 20(5), 257–269. https://doi.org/10.1038/s41579-021-00649-x
18. Marushko, D. V., & Petrov, R. V. (2023). Efektyvnist likuvannia indychok z zastosuvanniam probiotykiv [Effectiveness of treatment of turkeys using probiotics]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Veterynarna medytsyna, (3(62), 61-67. https://doi.org/10.32782/bsnau.vet.2023.3.8 (in Ukrainian).
19. Meat consumption (2023). https://data.oecd.org/agroutput/meat-consumption.htm
20. Nabi, F., Arain, M. A., Hassan, F., Umar, M., Rajput, N., Alagawany, M., ... & Liu, J. (2020). Nutraceutical role of selenium nanoparticles in poultry nutrition: a review. World's Poultry Science Journal, 76(3), 459-471.
21. Nazarenko S.M., Tymoshenko R.Iu., & Fotina T.I. (2019). Veterynarno-sanitarna otsinka miasa kurchat-broileriv za umov vykorystannia v ratsionakh khelatnykh mikroelementiv [Veterinary and sanitary evaluation of meat of broiler chickens under the conditions of use in rations of chelated trace elements]. Veterynarna biotekhnolohiia.. Vyp. (34). 154–160. Rezhym dostupu: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vbtb_2019_34_21 (in Ukrainian).
22. Nechyporenko O. L., Fotina T. I., Fotina G. A., & Petrov R. V. (2018). Doslidzhennia bakterialnoi mikroflory v ptakhivnychykh hospodarstvakh riznoho tekhnolohichnoho napriamku. [Research of bacterial microflora in poultry farms of different technological direction]. Veterynariia, tekhnolohii tvarynnytstva ta pryrodokorystuvannia: Naukovo-praktychnyi zhurnal KhDZVA., 1. P. 26-29 (in Ukrainian).
23. Nechyporenko O.L., Berezovskyi A.V., Petrov R.V., & Fotin A.I. (2018). Doslidzhennia biotsydnykh vlastyvostei vitchyznianoho preparatu «DezSan» [Study of the biocidal properties of the domestic drug "DezSan"]. Veterynarna biotekhnolohiia. Kyiv. Vyp. 32 (1). 155–161 (in Ukrainian).
24. Nechyporenko, О. L., Berezovskyy, A. V., Fotina, T. І., & Petrov, R. V. (2020). Determination of the cumulative and skin-resorptive action of the Zoodizin disinfectant. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary sciences, 22(97), 26–30. doi: 10.32718/nvlvet9705
25. Paliy, A.P., Gujvinska, S.O., Kalashnyk, M.V., Ivleva, O.V., Petrov, R.V., Baidevliatov, Yu.A., Baidevliatova, Yu.V., Husiev, V.O., Hilko, S.M., Kiralhazi, I.I., Lohvynenko, M.V., Palii, A.P., Bakun, Yu.Yu. (2020). Development of technical regulations for the capsulated probiotic manufacture. Ukrainian Journal of Ecology, 10(5), 170-176.
26. Petrova, N.O., Nezhevelo, V.V., Klochko, A.M., Blyumska-Danko, K. V. & Cramar, R.I. (2017). Features and Problematic Aspects of Food Safety in the Integration of Ukraine into the EU. Journal of Engineering and Applied Sciences, 12: 4787-4791 https://doi.org/10.36478/jeasci.2017.4787.4791; URL: https://medwelljournals.com/abstract/?doi=jeasci.2017.4787.4791
27. Rouger, A., Tresse, O., & Zagorec, M. (2017). Bacterial Contaminants of Poultry Meat: Sources, Species, and Dynamics. Microorganisms, 5(3), 50. https://doi.org/10.3390/microorganisms5030050
28. Shcherbyna R. О., Panasenko, O. I., Knysh, Y. G., Fotina, H. A., Vashchyk, E. V., & Fotina, T. I. (2016). The study of antimicrobial activity of 2-((4-R-3-(morpholinomethylene)-4H-1,2,4-triazole-5-yl)thio)acetic acid salts. Zaporozhye Medical Journal, 18(4). https://doi.org/10.14739/2310-1210.2016.4.79775
29. Shkromada, O., Fotina, T., Dudnyk, Y., Petrov, R., Levytska, V., Chivanov, V., Bogatko, N., Pikhtirova, A., Bordun, O. (2022). Reduction of biogenic corrosion of concrete in the pig house due to the use of disinfectants. Eastern-European Journal of Enter-prise Technologies, 4 (6 (118)), 57–66. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061. 2022.263310
30. Stop using antibiotics in healthy animals to prevent the spread of antibiotic resistance (2017). https://www.who.int/news/item/07-11-2017-stop-using-antibiotics-in-healthy-animals-to-prevent-the-spread-of-antibiotic-resistance 31. Tixier-Boichard, M., Leenstra, F., Flock, D. K., Hocking, P. M., & Weigend, S. (2012). A century of poultry genetics. World's Poultry Science Journal, 68(2), 307-321.
32. Wang, N., Tan, H. Y., Li, S., Xu, Y., Guo, W., & Feng, Y. (2017). Supplementation of Micronutrient Selenium in Metabolic Diseases: Its Role as an Antioxidant. Oxidative medicine and cellular longevity, 7478523. https://doi.org/10.1155/2017/7478523
33. Wu G. (2014). Dietary requirements of synthesizable amino acids by animals: a paradigm shift in protein nutrition. Journal of animal science and biotechnology, 5(1), 34. https://doi.org/10.1186/2049-1891-5-34
34. Yakubchak O. M. & Khomenko V. I. (2005). Veterynarno-sanitarna ekspertyza z osnovamy tekhnolohii i standartyzatsii produktsii tvarynnytstva [Veterinary and sanitary examination with the basics of technology and standardization of animal husbandry products]. K.: TOV Bioprom. 799 s. (in Ukrainian).
Опубліковано
2023-12-27
Як цитувати
Петров, В. В., & Березовський, А. В. (2023). ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ М’ЯСА КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ВІТАМІННО-МІНЕРАЛЬНОЇ ДОБАВКИ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (4(63), 93-99. https://doi.org/10.32782/bsnau.vet.2023.4.15