Перспективи практичного використання нових державних сортових ресурсів картоплі у північно-східному Лісостепу України

  • Н.С. Кожушко Сумський національний аграрний університет (м. Суми, Україна) https://orcid.org/0000-0001-7086-0602
  • М.М. Сахошко Сумський обласний державний експертний центр сортів рослин (м. Суми, Україна) https://orcid.org/0000-0001-8396-5737
  • М.Г. Баштовий Сумський національний аграрний університет (м. Суми, Україна) https://orcid.org/0000-0002-3352-4375
  • Д.В. Смілик Сумський національний аграрний університет (м. Суми, Україна)
  • В.І. Авраменко Сумський національний аграрний університет (м. Суми, Україна)
  • О.М. Дегтярьов Сумський національний аграрний університет (м. Суми, Україна)
Ключові слова: картопля, сорт, господарська придатність, адаптивний потенціал.

Анотація

Проведено аналіз сучасних сортових ресурсів картоплі за адаптивним потенціалом господарської придатності у різних умовах вирощування. Розроблені математичні моделі для прогнозування врожайності, кулінарно-споживчих якостей і лежкості бульб. Запропоновано проєкт конвеєру для споживання свіжої продукції у літній період із залученням сортів ранньої групи стиглості. Виділено сорти за прогнозованим підвищеним і високим вмістом фітонутрієнтів в бульбах з червоною шкіркою та кремовою і жовтою м’якоттю. Впровадження нових сортів забезпечить зростання обсягів виробництва картоплі в умовах північно-східного Лісостепу, підвищення її конкурентоздатності на внутрішньому і зовнішньому ринках та вирішить проблему цілорічного споживання свіжої якісної продукції.

Посилання

1. Statistichnij shhorіchnik Sums'koї oblastі za 2018 rіk [Sumy Region Statistical Yearbook for 2018]. Red. L.І. Olehnovich (2019). Gol. upr. stat. u Sums'kіj obl., Sumy (in Ukrainian).
2. Sahoshko, M. M., Kozhushko, N. S., Smіlik, D. V., & Degtjar'ov, O. M. (2018). Ponovlennja derzhavnogo reєstru novimi sortami kartoplі [Updating of the state register with new varieties of potatoes]. Tehnologії HHІ storіchchja: zb. tez za materіalami 24oї mіzhnar. nauk.-prakt. konf. Odesa. (10-15 veresnja 2018 r.). SNAU, Sumi. 36–38 (in Ukrainian).
3. Derzhavnij reєstr sortіv roslin, pridatnih dlja poshirennja v Ukraїnі na 2019 rіk [State register of plant varieties suitable for distribution in Ukraine for 2019]. [Electronic resource]. Access mode: https://minagro.gov.ua/storage/app/uploads/public/ 5d6/4fa/731/5d64fa731fd02026374899. pdf (data zvernennja 04.12.2019) (in Ukrainian).
4. Kozhushko, N. S., Sakhoshko, M. M., Smilyk, D. V., Degtyariov, O. M., & Hnibida, O. S. (2019). Indastrialprocessibility of promising potato hybrids. Visnik SNAU, 10(35), 123‒133.
5. Halford, Nigel G., Muttucumaru, Nira, Powers, Stephen, J., Gillatt, Peter N., LeeHartley, J. Elmore, Stephen, Mottram, Donald S. (2012). Concentrations of Free Amino Acids and Sugars in Nine Potato Varieties: Effects of Storage and Relationship with Acrylamide Formation. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60(48), 12044‒12055. doi:10.1021/jf3037566
6. Grudzińska, Magdalena, Czerkoa, Zbigniew, Borowska-Komendab, Monika (2016).Сhanges of organoleptic quality in potato tubers after application of natural sproutinhibitors. De Gruyter, 20(1), 35–43. doi: 10.1515/agriceng-2016-0004
7. Jinhu Tian, Jianchu Chen, Xingqian Ye, Shiguo Chen (2016). Health benefits of the potato affected by domestic cooking: A review. Food Chemistry, 202, 165‒175.Doi:10.1016/j.foodchem.2016.01.120.
8. Jayanty, Sastry S., Diganta, Kalita, Raven, Bough (2018). Effects of cooking methods on nutritional content in potato tubers. American journal of potato research. doi:10.1007/s12230-018-09704-5
9. Dourado, Cátia, Pinto, Carlos, Barba, Francisco J., Lorenzo, Jose M., Delgadillo, Ivonne, Saraiva, Jorge A. (2019). Innovative non-thermal technologies affecting potato tuber and fried potato quality. Trends in Food Science & Technology. doi: 10.1016/j. tifs. 2019. 03. 015
10. Brown, C. (2005). Antioxidants in potato. American Journal of Potato Research, 82, 163–172.
11. Kiru, S. D. (2008). Geneticheskie resursy kartofelja dlja novyh napravlenij selekcii [Genetic potato resources for new breeding areas]. Kartofelevodstvo. Rezul'taty issledovanij, innovacii, prakticheskij opyt: materialy nauch.-prakt. konf. i koordin. soveshhanija «Nauchnoe obespechenie i innovacionnoe razvitie kartofelevodstva», Moskva, 1, 49–56 (in Russian).
12. Kozlova, L. N., Piskun, G. I., & Korzan, A. A. (2019). Summarnaja antioksidantnaja sposobnost' klubnej kartofelja [Total antioxidant capacity of potato tubers].Sb. nauch. tr. Kartofelevodstvo. RUP «Nauchno-prakticheskij centr Nacional'noj akademii nauk Belarusi po kartofelevodstvu i plodoovoshhevodstvu», Minsk, 24, 39–45 (in Russian).
13. Metodika provedennja ekspertizi sortіv roslin kartoplі ta grup ovochevih, bashtannih, prjano-smakovih na pridatnіst' do poshirennja v Ukraїnі (PSP) [Methods of examination of varieties of potato plants and groups of vegetable, melon, spicy-flavoring for distribution in Ukraine (PSP)]. Red. Tkachik S. O. (2014). TOV «Nіlan-LTD», K (in Ukrainian).
14. Ofіcіjnij bjuleten' ohoroni prav na sorti roslin. Vipusk 1 [Official Bulletin of Plant Protection Rights. Issue 1]. [Electron-ic resource]. Access mode: https://sops.gov.ua/uploads/page/5ca5bf2c6cbff.pdf (data zvernennja 04.12.2019)
15. Ofіcіjnij bjuleten' ohoroni prav na sorti roslin. Vipusk 2 1 [Official Bulletin of Plant Protection Rights. Issue 2]. [Elec-tronic resource]. Access mode: https://sops.gov.ua/uploads/page/5d11bf0655a2a.pdf (data zvernennja 04.12.2019)/
Опубліковано
2019-12-25
Як цитувати
Кожушко, Н., Сахошко, М., Баштовий, М., Смілик, Д., Авраменко, В., & Дегтярьов, О. (2019). Перспективи практичного використання нових державних сортових ресурсів картоплі у північно-східному Лісостепу України. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, (4(38), 15-21. https://doi.org/10.32845/agrobio.2019.4.3