ВІДГОДІВЕЛЬНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ ІРЛАНДСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ ЗА РІЗНОГО ТИПУ ГОДІВЛІ

Ключові слова: відгодівельні якості, тип годівлі, відгодівля свиней, рідкі та сухі корми

Анотація

З метою дослідження впливу рідкого та сухого типів годівлі на відгодівельні якості свиней проведено дослід з поголів’ям двох груп, утримуваних в цехах відгодівлі свинарського комплексу розташованого в умовах Центрального степу України. За результатами проведеного досліду в даній статті описано та порівняно залежність відгодівельних якостей свиней ірландської селекції від використання різних типів годівлі. На початку періоду поголів’я поставлене на відгодівлю різними раціонами не відрізнялось за середньою живою масою, проте, в кінці 106-ти денного терміну утримання тварини, що споживали рідкі корми, вірогідно перевищили своїх однолітків, яким давали попередньо не зволожені кормосуміші на 8,8 кг або 7,1% (р<0,001). Також встановлено, що тварини утримувані за споживання рідкого корму мали на 8,3 кг або 8,5% (р<0,001) вищі абсолютні прирости порівняно із аналогами, які споживали сухий корм. Доведено, що дослідні свині, вирощувані за відгодівлі рідкими кормами мали вірогідне перевищення за показником середньодобових приростів над вирощеними за використання сухих кормів на 0,078 кг або 8,5% (р<0,001). Виявлено достовірно вищі відносні прирости у поголів’я на рідкому раціоні ніж у аналогів, утримуваних на сухих сумішах на 3,2% (р<0,001) впродовж усього періоду відгодівлі. Необхідно відмітити, що наслідком споживання сухих кормів стало достовірне відставання дослідних свиней від аналогів, які щоденно їли рідкий корм за показником віку досягнення маси 100 кг на 7,8 днів або 5,2%. Проте, різні раціони не мали вірогідного впливу на витрати корму на 1 кг приросту. Індекс комплексної оцінки відгодівельних якостей показав вищу бальну оцінку на 5,8 балів або 16,1% у свиней вирощених за рідкого типу годівлі.

Посилання

1. Berezovskiy, N. D., Pochernyaev, F. K. and Korotkov, V. A., 1986. Metodika modelirovaniya indeksov dlya ispolzovaniya ih v selektsii sviney [Methodology for modeling indices for use in breeding pigs]. Metodyi uluchsheniya protsessov selektsii, razvedeniya i vosproizvodstva sviney (metodicheskie ukazaniya), pp. 3–14.
2. Voloshchuk, O. V., 2019. Obgruntuvannia vykorystannia knuriv-plidnykiv frantsuzkoi selektsii za promyslovoho skhreshchuvannia [Rationale for the use of breeding boars of French selection in industrial crossbreeding]. Abstract of Ph.D. dissertation. Kyiv.
3. Hryshchenko N. P., 2014. Udoskonalennia tekhnolohichnykh pryiomiv vidhodivli molodniaku svynei [Improvement of technological methods of fattening young pigs]. Abstract of Ph.D. dissertation. Kyiv.
4. Nechmilov, V. M., and Povod, M. H., 2018. Vidhodivelna produktyvnist svynei za riznykh terminiv doroshchuvannia ta vykorystannia sukhoho i ridkoho typiv hodivli [Fattening productivity of pigs at different terms of rearing and use of dry and liquid types of feeding.]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo», issue 7 (35), pp. 122–134.
5. Povod, M. H., Kravchenko, O. I., Nechmilov, V. M. and Klindukhova, I. M., 2018. Vidhodivelni yakosti khirurhichnykh ta imunolohichnykh kastrativ za riznoho typu hodivli ta peredzabiinoi zhyvoi masy [Feeding qualities of surgical and immunological castrates for different types of feeding and pre-slaughter live weight]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo», issue 7 (35), pp. 135–139.
6. Pohodnya, G. S., 2011. Promyishlennoe svinovodstvo [Industrial pig breeding]. Belgorod: Krestyanskoe delo, p. 483.
7. Pohodnya, G. S., 1990. Teoriya i praktika vosproizvodstva i vyiraschivaniya sviney [Theory and practice of reproduction and breeding of pigs]. Moskva: Agropromizdat, p. 270.
8. Praktychni porady dlia optymizatsii hodivli ta znyzhennia inshykh vyrobnychykh vytrat. Prybutkove svynarstvo. [Elektronnyi resurs]. URL: http://pigua.info/uk/post/prakticni-poradi-dla-optimizacii-godivli-ta-znizenna-insih-virobnicih-vitrat [datazvernennia 11.12.2020]
9. Averós, X. L., Brossard, J., Dourmad, Y., de Greef, K.H., Edwards, S.A., and Meunier-Salaün, M.C., 2012. Meta-analysis on the effects of the physical environment, animal traits, feeder and feed characteristics on the feeding behavior and performance of growing-finishing pigs. Animal, issue 8, pp. 275–1289. doi:10.1017/S1751731112000328
10. Braude, R. and Rowell, J., 1967. Comparison of dry and wet feeding of growing pigs. The Journal of Agricultural Science, issue 68, Vol 3, pp. 325–330. doi:10.1017/S0021859600012818
11. Campani, I., 2010. Dilution in liquid feed. Nutrition. URL: https://www.pig333.com/articles/dilution-in-liquid-feed_3110/ Request date: 09.01.2020.
12. Chae, B.J., 2000. Impacts of wet feeding of diets on growth and carcass traits in pigs. J. Appl. Anim. Res., issue 17, pp. 81–96.
https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/09712119.2000.9706293
13. Gonyou, H. W. and Lou, Z., 2000. Effects of eating space and availability of water in feeders on productivity and eating behavior of grower/finisher pigs. J. Anim. Sci., issue 78, pp.865–870. doi:10.2527/2000.784865x
14. Hurst, D., Clarke, L. and Lean, I.J., 2008. Animal, issue 2, Vol. 9, pp. 1297–1302.
15. Jensen, T., Nielsen, C. K., Vinther, J. and D’Eath, R. B., 2012. The effect of space allowance for finishing pigs on productivity and pen hygiene. Livest. Sci., issue 149, pp. 33–40. doi: 10.1016/j.livsci.2012.06.018
16. Lawlor, P. and O’ Meara, F., 2018. Comparison of dry, wet/dry and wet feeding for finisher pigs. Teagasc Agriculture and Food Development Authority report, URL: https://www.teagasc.ie/publications/2018/comparison-of-dry-wetdry-and-wet-feeding-for-finisher-pigs.php Request date: 09.01.2020.
17. Maton, A., and Daelemans J., 1992. Third comparative study viz. the circular wet-feeder versus the dry-feed hopper for ad libitum feeding and general conclusions concerning wet feeding versus dry feeding of finishing pigs. Rev. Agr. (Brussels), issue 45, pp. 531–539.
18. Zoric, M., Johansson, S. E. and Wallgren, P., 2015. Behaviour of fattening pigs fed with liquid feed and dry feed. Porc Health Manag, issue 1, Vol. 14 . https://doi.org/10.1186/s40813-015-0009-7
19. O'Meara, F. M., Gardiner, G.E., O'Doherty, J. V. and Lawlor, P. G., 2020. The effect of feed form and delivery method on feed microbiology and growth performance in grow-finisher pigs. Journal of Animal Science, issue 98. Vol. 3: skaa021. https://doi.org/10.1093/jas/skaa021
20. Walker, N., 1990. The influence of hopper-type feeders on performance of pigs. Pig News Inf, issue 11, pp. 31–33.
Опубліковано
2020-11-30
Як цитувати
Михалко , О. (2020). ВІДГОДІВЕЛЬНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ ІРЛАНДСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ ЗА РІЗНОГО ТИПУ ГОДІВЛІ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (3 (42), 51-56. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.9

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають