БІОМІМЕТИЧНА ТЕХНОЛОГІЯ ПЕРЕДІНКУБАЦІЙНОЇ ОБРОБКИ ЯЄЦЬ КУРЕЙ «ШТУЧНА КУТИКУЛА» «GREEN ARTICLE» TIO2 FE2O3

Ключові слова: кутикула, електрохімічна модифікація, наночастки металів, біоцидна активність, інкубаційні яй-ця, хітозан

Анотація

В роботі представлені докладні відомості про розроблені авторами біоміметичні технології захисту інкубаційних яєць курей, що складається з композиту хітозану, перекисних сполук і фотокаталітичних ультрадисперсних частинок діоксиду титану TiO2 і жовтого залізоокисного пігменту заліза Fe2O3. Розроблені теоретичні та прикладні аспекти концепції використання біоміметичних захисних покриттів «GREEN ARTICLE» («ARTIficial cutiCLE») у птахівничій галузі, а саме у виробництві інкубаційних яєць. Базовою матричною складовою захисних покрить «GREEN ARTICLE» є «зеле-ний», екологічно-безпечний, широко розповсюджений та недорогий і нешкідливий у виробництві матеріал - хітозан. Екс-периментально доведено, що електрохімічна та ультразвукова технології модифікації розчину хітозану у перекисних сполуках (надоцтова кислота, перекис водню) наночастками оксидів: титану, заліза, та металів: титану, міді, а також кальциту, дозволяє створити захисні покриття «подвійної дії» відповідно до технології попередження контамінації інку-баційних яєць патогенною мікрофлорою, підвищення показників виводимості яєць та якості молодняку «GREEN ARTICLE». Результати інкубації протягом 21 доби показали, що виводимість яєць курей Хайсекс Браун між контрольною та дослідною групами відрізнялася на 4,7%. Так, у контрольній групі, цей показник становить 85,0%, а в досліді складає 89,7%. Показник інкубації у курей кросу Хайсекс Уайт покращився на 5,3%. У контрольній групі цей показник становить 84,9% та у дослідній групі де яйця обробляли розчином TiO2 Fe2O3 90,2%. Також композиція позитивно впливає на знижен-ня контамінації патогенної мікрофлори на поверхні шкаралупи курячих яєць до 0,4-0,71% від вихідної кількості бактеріа-льних колоній протягом 19 днів.

Посилання

1. Авдосьева І. К., Пономарьова С. А., Чайковська О. І., Крушельницька Н. В. Сучасний стан обробки інкубаційних яєць птиці дезінфікуючими засобами. Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інсти-туту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. 2019. Вип. 20(1), С. 65-75. 2. Астраханцева О. Г., Самохіна Є. А., Бордунова О. Г., Чіванов В. Д. Композиція для захисту інкубаційних яєць ку-рей на основі хітозану, перекисних сполук і сульфату заліза (FeSO4 5H2O). Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: «Тваринництво». Суми: СНАУ, 2016. Вип.(7). С. 207-213. 3. Інкубація: Метод. посібник / В.О.Бреславець, М.І.Сахацький, Б.Т.Стегній та інші. ІП УААН. Харків, 2001. С. 56. 4. Лабораторные исследования в ветеринарии: биохимические и микологические: Справочник. Под ред. Антонова Б.И. М .: Агропромиздат, 1991. 5. Araújo, W. A. G., Albino L. F. T. Incubação comercial. Transworld Research Network. 2011. P. 105-138.
6. Ayman S. Elmezayyen, Fikry M. Reicha. Preparation of Chitosan copper complexes: Molecular dynamic studies of Chitosan and Chitosan copper complexes. Open Journal of Applied Sciences Vol.05 No.08(2015), Article ID:58545,12 pages 10.4236/ojapps.2015.58041.
7. Alleoni A.C. C., Antunes A.J. Unidade Haugh como medida da qualidade de ovos de galinha armazenados sob refriger-ação. Sci. Agric., 2001. Issue 8, pp. 681-685. 8. Al-Natour M. Q., Alaboudi A. R., Al-Hatamelh N. A., and Osaili T. M. Escherichia coli O157:H7 Facilitates the Penetration of Staphylococcus aureus into Table Eggs. Journal of Food Science, 2011. Issue 77(1), pp. 29–34.
9. Brake J., Walsh T.J., Benton C. E. Jr., Petitte J. N., Meijerhof R., Peñalva G. Egg handling and storage. Poult. Sci., 1997. Issue 76, pp. 144-151.
10. Figueiredo T. C., Cançado S. V., Viegas R. P., Rêgo I. O. P., Lara L. J. C., Souza M. R. and Baião N. C. Qualidade de ovos comerciais submetidos a diferentes condições de armazenamento. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 2011. Issue 63(3), pp. 712–720.
11. Figueiredo T. C., Viegas R. P., Lara L. J. C., Baiao N. C., Souza M. R., Heneine L. G. D., andCancado S. V. Bioactive amines and internal quality of commercial eggs. Poultry Science, 2013. Issue 92(5), pp. 1376–1384.
12. Gole V. C., Roberts J. R., Sexton M., May D., Kiermeier A. and Chousalkar K. K. Effect of egg washing and correlation between cuticle and egg penetration by various Salmonella strains. International Journal of Food Microbiology, 2014. Issue 182-183, pp. 18–25. 13. Jones D. R., et al. Impact of egg handling and conditions during extended storage on egg quality.Poultry science, 2018.Issue 97(2), pp.716-723. 14. Leleu S., Messens W., De Reu K., De Preter S., Herman L., Heyndrickx M., and Bain M. Effect of egg washing on the cu-ticle quality of brown and white table eggs. Journal of Food Protection,2011. Issue 74(10), pp. 1649-1654.
15. Liu Y.-C., Chen T.-H., Wu Y.-C., Lee Y.-C., and Tan F.-J. Effects of egg washing and storage temperature on the quality of eggshell cuticle and eggs. Food Chemistry, 2016. Issue 211, pp. 687–693.
16. Lublin A., Maler I., Mechani S., Pinto R., and Sela-Saldinger S. Survival of Salmonella enterica serovar infantis on and within stored table eggs. Journal of Food Protection, 2015. Issue 78(2), pp. 287–292.
17. Linden J. New in the hatchery. Poultry. International. 2002. Issue 41(3). P. 16-19.
18. Gritsch L., Lovell C., Goldmann W. H., Boccaccini A. R. Fabrication and characterization of copper(II)-chitosan complexes as antibiotic-free antibacterial biomaterial. Carbohydrate Polymers, 2018 Volume 179, 1 January, pp. 370-378 https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2017.09.095.
Опубліковано
2021-10-12
Як цитувати
Чех, О. О., Бордунова, О. Г., & Чиванов, В. Д. (2021). БІОМІМЕТИЧНА ТЕХНОЛОГІЯ ПЕРЕДІНКУБАЦІЙНОЇ ОБРОБКИ ЯЄЦЬ КУРЕЙ «ШТУЧНА КУТИКУЛА» «GREEN ARTICLE» TIO2 FE2O3. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (3 (46), 95-99. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.3.13

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають