Вплив температури навколишнього середовища на фізіологію бройлерів. Оцінка якості м’яса

Ключові слова: бройлер; температура навколишнього середовища; фізіологія; продуктивність; якість м'яса.

Анотація

Температурний режим годівлі стає важливим обмежуючим  фактором, що впливає на ефективність виробництва у тваринництві та птахівництві. Разом з тим потреба населення у білку тваринного походження зростає з кожним роком. Вирішенням цього питання може бути виробництво м’яса бройлерів. Але інтенсивне виробництво м’яса бройлерів висуває підвищені вимоги, як до технологій вирощування, так і до умов їх утримання. Метою наших досліджень є вивчення різних параметрів навколишнього середовища, які можуть  по-різному впливати на ріст та здоров'я птиці, серед яких температура - є одним з основних факторів, що впливає на якість м’яса птиці. Дослідження показали, що холодовий стрес призводить до значного підвищення рівня CRH mRNA та суттєвого зниження рівня TRH mRNA, а також до зниження рівня антиоксидантів в організмі. Крім того холодовий стрес спричиняє набряки, скупчення, крововиливи та пошкодження епітелію на слизовій оболонці кишківника бройлерів, що значно збільшує частоту захворюваності та схильність до ураження некротизуючого ентериту у птахів (P<0,05), зміну рН та кавітацію сліпої кишки (P≤0,05). Тепло також є стресом, наслідками теплового стресу є активність креатинкінази в плазмі крові та зростання концентрація сечової кислоти, змінюється об'єм крові і, як наслідок, швидкість транспортування кисню. Дослідження показали, що тривалий вплив низькотемпературного середовища зменшує вміст SFA, PUFA, MUFA, та EFA у грудних м’язах бройлерів, тим самим погіршуючи смак та якість м'яса. Тепловий стрес значно збільшує вміст малодіальдегіду (MDA) у м’язовій тканині грудної клітини (P<0,05), а вміст селену значно зменшується (P<0,05). Також тепловий стрес може призвести до зміни консистенції та кольору (становиться бліде) м'яса курятини, ознаки м’яса PSE. Відповідно температурний стрес може призвести до зменшення споживання корму, порушення травлення, порушення обміну речовин, зниження імунітету і навіть загибелі бройлерів. У цій статті узагальнено вплив холодного та теплового стресу на фізіологію, продуктивність та якість м'яса бройлерів з метою поліпшення якості курятини, максимізації виробничих показників бройлерів, збільшення економічного зиску господарств та надання теоретичних рекомендацій щодо вирощування здорових бройлерів.

Посилання

1. Zheng Maiqing, Zhao Guiping, Li Peng, et al. Investigation and analysis of the current status of large-scale develop-ment of broiler breeding in China [J]. China National Poultry. 2014, (16): 2-7.
2. Zhong Xiang, Li Gang, Xu Shenglin, et al. Effects of chicken house environmental factors on the health and growth of laying hens [J]. Animal Husbandry and Veterinary Medicine. 2013, (3): 101-103.
3. Huang Yankun, Wang Wenjing, Chen Lidun, et al. Heat regulation mechanism of caged laying hens under high tem-perature conditions [J]. Contemporary Animal Husbandry. 2002, (3): 7-8.
4. Dawson, W. R, Marsh R. L, Yacoe M. E. Metabolic adjustments of small passerine birds for migration and cold [J]. American Journal of Physiology, 1983, 245 (6):755-67.
5. Parmentier H K. Effect of duration of cold stress on plasma adrenal and thyroid hormone levels and immune re-sponses in chicken lines divergently selected for antibody responses [J]. Poult Sci ,2004, 83 (10):1644-1649 .
6. Hangalapura B.N., Kaiser M. G., Poel J. J. V. D., et al. Cold stress equally enhances in vivo pro-inflammatory cyto-kine gene expression in chicken lines divergently selected for antibody responses [J]. Dev Comp Immunol, 2006, 30 (5):503-511.
7. Hangalapura B.N., Nieuwland M. G., De V. R. G., et al. Effects of cold stress on immune responses and body weight of chicken lines divergently selected for antibody responses to sheep red blood cells [J].Poultry Science, 2003, 82 (11):1692.
8.Wang Qijun. Effects of high temperature environment on fat deposition and lipid metabolism of Beijing chicken during different growth stages [D]. Xianyang: Northwest A & F University, 2006.
9. Tsiouris V., Georgopoulou I., Batzios C., et al. The effect of cold stress on the pathogenesis of necrotic enteritis in broiler chicks [J].Avian Pathology, 2015, 44(6):430-435.
10. Cao Wenbin, Ren Hongchun, Liu Ruifen, et al. Effect of different environmental temperature on carcass quality of broilers [J]. Contemporary Animal Husbandry. 2006, (5): 37-38.
11. Yalm S., Ozkan S., Cabuk M., et al. Pre- and postnatal conditioning induced thermotolerance on body weight, phys-iological responses and relative asymmetry of broilers originating from young and old breeder flocks [J]. Poult Sci, 2005, 84 (6):967-976.
12. Yang L., Tan G.Y., Fu Y.Q.,et al. Effects of acute heat stress and subsequent stress removal on function of hepatic mitochondrial respiration, ROS production and lipid peroxidation in broiler chickens [J]. Comp Biochem Physiol C, 2010, 151:204-208.
13. Cheng C.Y., Tu W.L., Wang S. H., et al. Annotation of Differential Gene Expression in Small Yellow Follicles of a Broiler-Type Strain of Taiwan Country Chickens in Response to Acute Heat Stress [J]. Plos One, 2015,10 (11):e0143418.
14. Quinteiro-Filho W.M., Ribeiro A., Ferraz-de-Paula V., et al. Heat stress impairs performance parameters, induces intestinal injury, and decreases macrophage activity in broiler chickens [J]. Poult Sci, 2010, 89:1905-1914 .
15. Hietbrink F., Koenderman L., Rijkers G., et al. Trauma: The role of the innate immune system [J].World J Emerg Surg, 2006, 1:15.
16. Druyan S., Hadad Y., Cahaner A. Growth rate of ascites-resistant versus ascites-susceptible broilers in commercial and experimental lines[J]. Poult Sci, 2008, 87 (5):904-911.
17. Li Rulan. Effects of Cold Stress on Chickens and Control Measures [J]. Poultry Science. 2009, (2): 48-50.
18. Wang Jintao, Sang Xuebo, Diao Caixia, et al.Effect of cold stress on energy metabolism of animal body [J] .Modern Agriculture. 2011, (8): 38-39.
19. Taché Y., Martinez V., Million M., et al. Stress and the gastrointestinal tract III. Stress-related alterations of gut mo-tor function: role of brain corticotropin-releasing factor receptors [J]. American Journal of Physiology Gastrointestinal & Liver Physiology, 2001, 280 (2): 173-178.
20. Donkoh A., Atuahene C.C. Management of environmental temperature and rations for poultry production in the hot and humid tropics [J]. Int J Biometeorol, 1988, 32 (4): 247-253.
21. Zuo J., Xu M., Abdullahi Y.A., et al. Constant heat stress reduces skeletal muscle protein deposition in broilers [J]. J Sci Food Agric, 2015, 95 (2):429-436.
22. Santos R. R., Awati A., Pj R.D.H., et al. Quantitative histo-morphometric analysis of heat-stress-related damage in the small intestines of broiler chickens [J].Avian Pathology, 2015, 44(1):19-22.
23. Sohail M.U., Ijaz A., Yousaf M.S., et al. Alleviation of cyclic heat stress in broilers by dietary supplementation of mannan-oligosaccharide and Lactobacillus-based probiotic: dynamics of cortisol, thyroid hormones, cholesterol, C-reactive protein, and humoral immunity [J]. Poult Sci, 2010, 89 (9):1934-1938.
24. Elphick D.A., MahidaY. R. Paneth cells: Their role in innate immunity and inflammatory disease [J]. Gut, 2005, 54:1802-1809.
25. Su Yingying. Effects of intermittent cold stimulation on broiler performance, meat quality, immunity and antioxidant function [D]. Harbin: Northeast Agricultural University, 2014.
26. Wang Mingyuan. Study on slaughter performance and meat quality of Yunnan yellow cattle under feeding condi-tions of silage banana stems and leaves [D]. Kunming: Yunnan Agricultural University, 2015.
27. Sayed M.A., Downing J. Effects of dietary electrolyte balance and addition of electrolyte-betaine supplements in feed or water on performance, acid-base balance and water retention in heat-stressed broilers [J]. British Poultry Science, 2015, 56 (2):195.
28. Han Ruili, Zhao Xiaofang. Environmental factors affecting chicken quality [J]. China Poultry Industry Guide. 2002, (6): 34-35.
29. Duan Hongchuan, Li Zhongping. Factors affecting chicken meat quality and improvement measures [J]. Feed Ex-po. 2006, (1): 31-33.
30. Li Shaoyu. Effect of heat stress on broiler performance and product quality and anti-stress effect of riboflavin [D]. Beijing: Chinese Academy of Agricultural Sciences, 1999.
Опубліковано
2019-07-01
Як цитувати
Цзао , І., Кисельов, О., & Лю, Ч. (2019). Вплив температури навколишнього середовища на фізіологію бройлерів. Оцінка якості м’яса. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (1-2(36-37), 38-41. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2019.1-2.5

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають