ВІДГОДІВЕЛЬНІ ТА ЗАБІЙНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ РІЗНИХ ВАГОВИХ КАТЕГОРІЙ ДОРОЩЕНИХ У СТАНКАХ НА ПОЛІМЕРНІЙ ТА БЕТОННІЙ ПІДЛОЗІ

Ключові слова: поросята, дорощування, тип підлоги, відгодівля, приріст, конверсія корму, забійні показники

Анотація

Досліджувались відгодівельні та забійні якості свиней різних вагових категорій (100; 110 та 120 кг) дорощених у станках на полімерній та бетонній підлозі. Піддослідні тварини були поставлені на дорощування у приміщення за однотипної системи підтримання мікроклімату, в станках однакової конструкції на частково щілинній підлозі з розрахунку 0,32 м2 на голову. Утримання поросят контрольної групи відбувалось у станку на частково щілинній полімерній підлозі, а їх аналогів дослідної групи здійснювалось у станках на частково-щілинній бетонній підлозі з розміром щілин 15 мм. Вентиляція в обох приміщеннях була негативного тиску і підтримувалась автоматично. Обігрів здійснювався за допомогою водяного опалення вмонтованого в суцільну частину підлоги. Місце відпочинку для поросят становило з розрахунку 0,15 м2 на голову. За результатами досліджень встановлено, що потенціал відгодівельної продуктивності, спричинений кращими умовам утримання в період дорощування, при підвищенні забійної маси нівелюється. Умови утримання під час дорощування поросят мали вплив на реалізацію їх відгодівельних показників, як за живої маси 100, 110, так і за 120 кг. З підвищенням передзабійної живої маси вплив умов утримання поросят на дорощуванні зменшується. Дослідження засвідчили, що умови дорощування поросят у станках із заміною частини підлоги з полімерної на бетонну негативно вплинули на реалізацію потенціалу м’ясної продуктивності. Встановлена тенденція до погіршення всіх забійних якостей у свиней, що дорощувались у станках з використанням ґратчастої бетонної підлоги, а за масою задньої третини напівтуші виявлено вірогідне зниження на 3,6-7,5% при забої за всіх досліджуваних вагових кондицій. В тушах свиней, які утримувались в станках з ґратчастою полімерною підлогою, виявлено більший вміст м’яса і менше жиру порівняно з аналогами, які дорощувались на бетонній ґратчастій підлозі. З підвищенням передзабійної живої маси свиней за обох типів утримання у їхніх тушах знижується вміст м’яса і кісток та збільшується вміст сала.

Посилання

1. Bankovska, I. B. and Voloshchuk, V. M., 2014. Vplyv riznykh sposobiv utrymannia svynei na yakist tush [Influence of different ways of keeping pigs on the quality of carcasses]. Tvarynnytstvo Ukrainy, no. 10, pp. 21-23.
2. Berezovskiy, N. D., Getya, A. A. and Vashchenko, P. A. 2007. Selektsionnaya rabota s krupnoy beloy porodoy sviney v Ukraine [Selection work with a large white breed of pigs in Ukraine]. Modern problems of intensification of pig production, Proceedings of the International Conference, Ulyanovsk, vol. 1, pp. 29-33.
3. Birta, G. A., Burgu, Yu. G. and Motornyy, Yu. V., 2008. Myasnye kachestva sviney raznykh genotipov v zavisimosti ot vliyaniya na nikh paratipicheskikh faktorov [Meat qualities of pigs of different genotypes, depending on the influence of paratyp-ical factors on them]. Visnik Poltavs'koї derzhavnoї agrarnoї академії, no. 4, pp. 106-110.
4. Erikson, D. 2015. Amerykanska tekhnolohiia utrymannia svynei (vid vidluchennia do zaboiu) [American technology of keeping pigs (from weaning to slaughter)]. Prybutkove svynarstvo, no. 3(27), pp. 64-67.
5. Koval, O. A. and Kalynychenko, H. I., 2012. Efektyvnist vyroshchuvannia remontnoho molodniaku svynei na re-shitchastii pidlozi [Efficiency of raising replacement pigs on a slatted floor]. Zbirnyk naukovykh prats Vinnytskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Silskohospodarski nauky, issue 5(67), pp. 124-125.
6. Lykhach, V., 2015. Tekhnolohichni osoblyvosti vyroshchuvannia porosiat [Technological features of growing piglets]. Tvarynnytstvo Ukrainy, no. 6, pp. 11-13.
7. Merkur'eva, E. K., 1977. Geneticheskie osnovy selektsii v skotovodstve [Genetic principles of selective breeding in cattle breeding]. M.: Kolos.
8. Koba, V. H., [et al.], 2000. Mekhanyzatsyia y tekhnolohyia proyzvodstva produktsyy zhyvotnovodstva [Mechanization and technology for the production of animal husbandry products]. M.: Kolos.
9. Povod, M. H. and Shpetnyi, M. B., 2016. Sezonna produktyvnist porosiat na doroshchuvanni u stankakh za riznoho rozmiru hrup ta typu pidlohy [Seasonal productivity piglets on growing in stalls of different size of groups and the type of floor]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten IT NAAN, no. 116, pp. 126-134.
10. Reshetnyk, A. O., Smoliak, V. V. and Laiter-Moskaliuk, S. V., 2016. Stan dobrobutu svynei u promyslovomu svynarstvi [The welfare state of pigs in industrial pig production]. Naukovyi visnyk LNUVMBT im. S. Z. Gzhytskoho, vol. 18, no. (72), pp. 66-71.
11. Rybalko, V. P., Berezovskyi, M. D., Bohdanov, H. A. [et al.], 2005. Suchasni metodyky doslidzhen u svynarstvi [Modern research methods in pig breeding]. Poltava: Instytut svynarstva im. O.V.Kvasnytskoho UAAN.
12. Sadomov, N. A., 2015. Energiya rosta porosyat na dorashchivanii v zavisimosti ot sposoba soderzhaniya [Growth energy of piglets on growing, depending on the method of keeping]. Actual problems of intensive development of animal hus-bandry, Proceedings of the XVIII International Conference dedicated to the 85th anniversary of the zooengineering faculty and the 175th anniversary of the educational establishment "Belarusian State Agricultural Academy" (Gorki, May 28-29, 2015), pp. 163-166.
13. Chernyy, N. V., Onokienko, N. I. and Momot, L. N., 2006. Vliyanie polov na zdorov'e sviney [Influence of slatted floor on pig health]. Ways to intensify the pig industry in the CIS countries, Proceedings of the XIII International Conference. Zhodino, pp. 162-163.
Опубліковано
2020-02-24
Як цитувати
Хмельничий , Л., Вечорка , В., Шпетний , М., Бордунова , О., Павленко , Ю., & Опара , В. (2020). ВІДГОДІВЕЛЬНІ ТА ЗАБІЙНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ РІЗНИХ ВАГОВИХ КАТЕГОРІЙ ДОРОЩЕНИХ У СТАНКАХ НА ПОЛІМЕРНІЙ ТА БЕТОННІЙ ПІДЛОЗІ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (1 (40), 3-10. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.1.1

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2 3 4 > >>