ПЕРЕТРАВНІСТЬ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН ЗА ВИКОРИСТАННЯ РІЗНИХ СПІВВІДНОШЕНЬ ЦИНКУ І МАРГАНЦЮ В РАЦІОНАХ МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ

Ключові слова: свині, годівля, раціон, цинк, марганець, перетравність речовин, балансовий дослід.

Анотація

На сучасному етапі розвитку тваринництва в нашій країні рівень і збалансованість годівлі сільськогосподарських тварин у багатьох випадках не відповідає науково-обґрунтованим нормам. Вирішення проблеми збалансованої годівлі і підвищення продуктивності тварин вимагає удосконалення існуючих і розробки нових технічних рішень виробництва балансуючих кормових добавок, які підвищують протеїнову, вітамінну і мінеральну поживність кормів. Вивчення впливу мінеральної добавки, до складу якої входила суміш солей цинку і марганцю у вигляді карбонатних солей у різних співвідношеннях, на перетравність поживних речовин є актуальним. У статті викладено дані щодо впливу мікроелементів, а саме цинку і марганцю у різних співвідношеннях,на перетравність поживних речовин. Дослідження показали, що у порушенні балансу в організмі того чи іншого мінерального елемента відбуваються зміни процесів засвоєння поживних речовин, які призводять кінцевому результаті до зниження продуктивності тварин. У першому досліді, аналізуючи коефіцієнти перетравності поживних речовин раціонів між тваринами другої і третьої дослідних груп, виявлено, що балансування раціонів свиней мікроелементною добавкою відповідно зоотехнічній потребі та введення до раціону підвищеної дози цинку (50%) практично не вплинуло на перетравність сухої речовини, протеїну і БЕР. Проте, у свиней 2-ї дослідної групи відмічається підвищення перетравності сирої клітковини на 5,5 і зменшення перетравності сухого жиру порівняно з аналогами 3-ї дослідної групи. Аналіз результатів другого фізіологічного досліду показує, що включення різних за складом мінеральних добавок до основного раціону, а саме з підвищеною дозою (50%) марганцю, по-різному впливає на перетравність основних поживних речовин раціону піддослідними тваринами всіх трьох груп. Отже, згодовування мінеральної добавки, до складу якої входять цинк і марганець у вигляді карбонатів у різних співвідношення, неоднаково впливає на перетравність поживних речовин. Найкращі результати одержані за балансування раціонів мінеральною добавкою у співвідношенні цинку до марганцю 1,2 : 1.

Посилання

1. Anna Shuba-Trzhnadel, Anna Rzasa, Tomash Khykavchuk, Bohuslav Fuks. (2021). Vlyianye ystochnyka y urovnia tsynka na pokazately rosta y status tsynka u porosiat-otъemыshei [Influence of zinc source and level on growth rates and zinc status in weaned piglets]. Zhyvotnye (Bazel) [Animals (Basel)] 2021. 11(7): 2030. DOI: 10.3390/ani11072030 (in Russian)
2. Bernyk I.M., Farionik T.V., N.V. Novhorodska. (2020). Veterynarno-sanitarna ekspertyza produktiv tvarynnoho i roslynnoho pokhodzhennia. Navchalnyi posibnyk [Veterinary and sanitary examination of products of animal and plant origin. Tutorial]. Vinnytsia. Vydavnychyi tsentr VNAU [Vinnytsia. VNAU Publishing Center]. 232 s. (in Ukrainian).
3. Cao, J., P. R. Henry, R. Guo, R. A. Holwerda, J. P. Toth, R. C. Littell, R. D. Miles, and C. B. Ammerman. 2000. Chemical characteristics and relative bioavailability of supplemental organic zinc sources for poultry and ruminants. J. Anim. Sci. 78:2039–2054. DOI: 10.2527/2000.7882039x
4. Cemin, H. S., J. C. Woodworth, M. D. Tokach, S. S. Dritz, J. M. DeRouchey, R. D. Goodband, and J. L. Usry. 2019. Effects of increasing dietary zinc on growth performance and carcass characteristics of pigs raised under commercial conditions. Transl. Anim. Sci. DOI: 10.1093/tas/txz054
5. Dembsky B. (2016). Dopolnenye ratsyona svynei tsynkom y mediu v kachestve alternatyvу obуchnуm protyvomykrobnуm preparatam [Supplementing the diet of pigs with zinc and copper as an alternative to conventional antimicrobial drugs]. pol. Dzh. Vet. nauch. 19:917–924. DOI: 10.1515/pjvs-2016-0113. (in Russian)
6. Flohr, J. R., J. M. DeRouchey, J. C. Woodworth, M. D. Tokach, R. D. Goodband, and S. S. Dritz. 2016. A survey of current feeding regimens for vitamins and trace minerals in the US swine industry. J. Swine Health Prod. 24:290–303.
7. Fry, S., W. Hu, N. Paton, and D. Cook. 2013. Effect of dietary zinc level and source and ractopamine level on performance and carcass traits of finishing pigs. J. Anim. Sci. 91(E-Suppl. 2):75 (Abstr.)
8. Hayden R Kerkaert, Jason C Woodworth, Joel M DeRouchey, Steve S Dritz, Mike D Tokach, Robert D Goodband, Naiana E Manzke. 2021. Determining the effects of manganese source and level on growth performance and carcass characteristics of growing-finishing pigs. Translational Animal Science, Volume 5, Issue 2, txab067, DOI: https://doi.org/10.1093/ tas/txab067
9. Henrique S Cemin, Corey B Carpenter, Jason C Woodworth, Mike D Tokach, Steve S Dritz, Joel M DeRouchey, Robert D Goodband, James L Usry. 2019. Effects of zinc source and level on growth performance and carcass characteristics of finishing pigs. Translational Animal Science, Volume 3, Issue 2, Pages 742–748, DOI: https://doi.org/10.1093/tas/txz071
10. Hu C., Song J., You Z., Luan Z., Li W. 2012. Montmorillonite hybrid zinc oxide affects diarrhea, intestinal mucosal integrity, and digestive enzyme activity in weaned piglets. biol. Trace Elem. Рез. 149: 190–196. DOI: 10.1007/ s12011-012-9422-9.
11. Kalnytskyi B.D. (1980). Myneralnoe pytanye svynei [Mineral nutrition of pigs]. Selskoe khoziaistvo za rubezhom [Agriculture abroad]. №9. S. 33-38. (in Russian) 12. Kokorev V.A., Hurianov A.M., Tykhomyrova H.S. (1992). Obmen marhantsa v orhanyzme svynei y potrebnost v nёm molodniakaiu [The exchange of manganese in the body of pigs and the need for it in young animals]. Selskokhoziaistvennaia byolohyia [Agricultural biology]. №4. 56 s. (in Russian)
13. Leisure, N. J., C. C. Jackson, M. Huang, T. B. Moore, and F. A. Steward. 2014. Micronutrient supplement. US Pat. No. 8,802,180 B2.
14. Ly S.R. (2018). Krytycheskaia rol tsynka kak antyoksydanta yly prooksydanta v kletochnыkh systemakh [The critical role of zinc as an antioxidant or prooxidant in cellular systems]. Oksyd. Med. Kletka Lonhev [Oxide. Honey. Cage. Longev]. 2018: 9156285. DOI: 10.1155/2018/9156285. (in Russian)
15. Miller, E. R. 1991. Iron, copper, zinc, manganese, and iodine in swine nutrition. In: E. R. Miller, D. E. Ullrey, and A. J. Lewis, editors, Swine nutrition. Butterworth-Heinemann, Stoneham, MA. p. 267–284.
16. Morys Bolland (2005). Orhanycheskye formy mykroelementov: dvyzhenye vpered [Organic forms of trace elements: moving forward.]. Efektyvne tvarynnytstvo [Effective creation.] №2 (2). S. 28-33. (in Russian)
17. Novgorodska N. V. (2014). Otsinka yakosti svynyny [Evaluation of the quality of pork]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny imeni S. Z. Hzhytskoho [Scientific Bulletin of the Lviv National University of Veterinary Medicine named after S. Z. Gzhytsky]. Tom 16, № 2 (59) Chastyna 3. S. 305-309. (in Ukrainian).
18. Novgorodska N.V. (2012). Vykorystannia selenu i marhantsiu v skladi premiksu dlia svynei na vidhodivli [Vykoristanya to selenium and manganese in the premix warehouse for pigs during the year]. Tavriiskyi naukovyi Visnyk [Taurian Science Bulletin]. VYP. 78 Ch. (2). S. 140-144. (in Ukrainian).
19. Novgorodska N.V., Fabiianska O.L. (2017). Vplyv riznykh doz tsynku i marhantsiu na produvnist molodniaku svynei [Injecting different doses of zinc and manganese into the airflow of young pigs]. Zbirnyk naukovykh prats VNAU. Seriia: Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii [Collection of scientific works of VNAU. Series: Agrarian science and food technologies]. Vypusk 1(95). S. 60-65. (in Ukrainian).
20. Novgorodska N.V., Ovsiienko S.M., Solomon A.M. (2021). Kormy, miaso, vyroby iz svynyny : monohrafiia [Feed, meat, pork products: monograph]. Vinnytsia: TOV «Druk» [Vinnitsa: TOV "Druk"]. 172 s. (in Ukrainian).
21. Novgorodska N.V., Solomon A.M., Fabiianska O.L. (2021). Pidvyshchennia efektyvnosti vyrobnytstva svynyny ta polipshennia yii yakosti za vykorystannia u ratsioni biolohichno aktyvnykh dobavok. Monohrafiia [Improving the efficiency of pork production and improving its quality through the use of dietary supplements in the diet. Monograph]: Vinnytsia: RVV VNAU [Vinnytsia: RVV VNAU]. 228 s. (in Ukrainian).
22. Novgorodskaia N.V. (2019). Vlyianye razlychnykh doz tsynka y marhantsa na kachestvennыe pokazately miasa svynei [Influence of various doses of zinc and manganese on the quality indicators of pig meat]. Ynnovatsyy v zhyvotnovodstve - sehodnia y zavtra : sb. nauch. st. po mat. Mezhdunar. nauch.-prakt. Konf [Innovations in animal husbandry - today and tomorrow : Sat]. S. 267-271. (in Russian)
23. NRC. 2012. Nutrient requirements of swine. 11th rev. ed. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
24. Ovsiannykov A.Y. (1976). Osnovy opytnoho dela v zhyvotnovodstve [Fundamentals of experimental work in animal husbandry.]. M.: Kolos [M .: Colossus]. 304 s. (in Russian)
25. Paske Zh., Shevale Yu., Pellete Zh., Kuval E., Buve D., Bolzynher M.A. (2014). Vklad yonov tsynka v antymykrobnuiu aktyvnost oksyda tsynka [The contribution of zinc ions to the antimicrobial activity of zinc oxide]. Kolloydnyi pryboi. Fyzykokhym. anhl. Asp. [Colloidal surf. Physicochemistry. English Asp]. 457: 263–274. DOI: 10.1016/j.colsurfa.2014.05.057. (in Russian)
26. Paulk, C. B., D. D. Burnett, M. D. Tokach, J. L. Nelssen, S. S. Dritz, J. M. DeRouchey, R. D. Goodband, G. M. Hill, K. D. Haydon, and J. M. Gonzalez. 2015. Effect of added zinc in diets with ractopamine hydrochloride on growth performance, carcass characteristics, and ileal mucosal inflammation mRNA expression of finishing pigs. J. Anim. Sci. 93:185–196. DOI: 10.2527/jas2014-8286
27. Shannon MC and Hill GM. 2019. Trace Mineral Supplementation for the Intestinal Health of Young Monogastric Animals. Front. Vet. Sci. 6:73. DOI: 10.3389/fvets.2019.00073
28. Skoromna O.I., Razanova O.P., Polishchuk T.V., Shevchuk T. V., Bernyk I.M., Paladiichuk O.R. (2020). Naukovo obhruntovani zakhody pidvyshchennia molochnoi produktyvnosti koriv ta pokrashchennia yakosti syrovyny v umovakh vyrobnytstva: Monohrafiia [Paladiychuk OR Scientifically substantiated measures to increase milk productivity of cows and improve the quality of raw materials in production conditions: Monograph.]. VNAU [VNAU]. 174 s. (in Ukrainian).
29. Tomme M.F. (1969). Metodyka opredelenyia perevarymosty kormov y ratsyonov [Method for determining the digestibility of feed and diets.]. M.: VNYYЭSKh [Moscow: VNIIESKh]. 37 c. (in Russian)
30. Vyktorov P.Y. (1993). Obmen y deponyrovanye zheleza, marhantsa y medy, tsynka y tytana v orhanyzme plemennykh svynok pry raznom urovne mykroelementnoho pytanyia [Exchange and deposition of iron, manganese and copper, zinc and titanium in the body of breeding pigs at different levels of micronutrient nutrition]. Myneralnoe pytanye s.-kh. zhyvotnykh. M.: Kolos [Mineral nutrition of agricultural animals. M .: Kolos]. 140 s. (in Russian)
Опубліковано
2022-07-11
Як цитувати
Новгородська, Н. В., & Разанова, О. П. (2022). ПЕРЕТРАВНІСТЬ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН ЗА ВИКОРИСТАННЯ РІЗНИХ СПІВВІДНОШЕНЬ ЦИНКУ І МАРГАНЦЮ В РАЦІОНАХ МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (1), 40-46. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.1.6

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають