ВІДГОДІВЕЛЬНІ ТА ЗАБІЙНІ ПОКАЗНИКИ СВИНЕЙ ЗА РІДКОГО ТА СУХОГО СПОСОБІВ ЇХ ГОДІВЛІ

Ключові слова: відгодівля, забійні якості, конверсія корму, рідкі корми, сухі кормові суміші.

Анотація

Задля вивчення відгодівельних та забійних якостей свиней ірландського походження за використання рідкого та сухого способів їх годівлі в умовах індустріального свинарського комплексу був проведений експеримент, який включав аналіз інтенсивності росту, споживання корму та забійні характеристики туш 410 голів відгодівельного молодняку, отриманого від свиноматок F1 поєднання ірландського йоркшира та ірландського ландраса і кнурів синтетичної лінії Maxgro. Відгодівля свиней здійснювалася протягом 106 днів починаючи із 70-го дня життя від завершення періоду дорощування і включала забезпечення тварин повнораціонними кормовими сумішами виготовленими на підприємстві з компонентів власного виробництва. Тварини контрольної групи споживали сухі корми, а тварини дослідної групи утримувалися за рідкої відгодівлі. Система сухої годівлі забезпечувала транспортування, розподіл та дозовану роздачу корму у годівниці кормокухні у сухому незмоченому вигляді. Система рідкої годівлі давала змогу змішувати сухий корм із водою завчасно і подавати його до годівниці у вигляді рідкої кормосуміші. Під час здійснення та після завершення процесу відгодівлі було проведено вивчення відгодівельних показників свиней, а за результатами забою тварин методом оглушення в газовій камері забійного цеху м’ясокомбінату проведено дослідження показників якості їх туш, включаючи забійні характеристики, масу та частку цінних частин туші та загальну масу і частку м’яса, сала та кісток. Використання способу рідкої відгодівлі свиней, порівняно із застосуванням сухих кормів, призвело до зростання середньої маси при знятті з відгодівлі на 5,8 %, інтенсивності їх росту за показником абсолютного, середньодобового та відносного приросту на 7,10 %, 7,03 % та 1,89 % відповідно та до скорочення віку досягнення маси 100 кг на 8,2 дня. При згодовуванні відгодівельному молодняку свиней рідкого корму також було отримано вищу масу парної туші на 4,41 %, масу охолодженої туші на 4,16 %, товщину шпику в холці на 8,13 %, товщину шпику над 6-7 грудним хребцем на 16,29 %, товщину шпику в крижах на 13,95 %. Свині, що споживали рідкі кормові суміші відрізнялися від аналогів, яким давали сухі корми вищою масою ошийку на 6,67 %, лопатки на 8,26 %, більшою вагою та часткою корейки в туші на 15,79 % та 10,61 % відповідно та мали перевагу за масою окосту на 12,57 % та його часткою в туші та 7,66 %. Також у свиней за використання системи рідкої годівлі встановлено вищу масу м’яса на 8,33 % та масу і вміст сала на 6,61 % та 10,81 % відповідно. Комплексна оцінка відгодівельних якостей свиней ірландського походження, проаналізованих шляхом застосування оціночного індексу, встановила вищі його значення у тварин, яким згодовували рідкі кормові суміші відносно однолітків, за сухого способу їх годівлі на 5,12 балів або 13,63 %. Таким чином, дослідження відгодівельних та забійних показників свиней виявило достовірну перевагу поголів’я, яке мало раціон із рідкими інгрідієнтами раціону відносно їх однолітків, система годівлі яких перебачала використання сухого корму.

Посилання

1. Affentranger, P., Gerwig, C., Seewer, G. J. F., Schwrer, D. (1996). Growth and carcass characteristics as well as meat and fat quality of three types of pigs under different feeding regimes. Livestock Production Science, 45, 187–196. https://doi.org/10.1016/0301-6226(96)00011-5
2. Ait-Sidhoum, A., Guesmi, B., Cabas Monje, J. H., Gil, J. M. (2021). The impact of alternative feeding strategies on total factor productivity growth of pig farming: Empirical evidence from EU countries. Spanish Journal of Agricultural Research, 19(2), e0106. https://doi.org/10.5424/sjar/2021192-17291
3. Álvarez, D., Garrido, M. D., Bañón, S. (2009). Influence of Pre-Slaughter Process on Pork Quality: An Overview, Food Reviews International, 25(3), 233–250. https://doi.org/10.1080/87559120902956216
4. Averós, X. L., Brossard, J., Dourmad, Y., de Greef, K. H., Edwards, S. A., Meunier-Salaün, M. C. (2012). Meta-analysis on the effects of the physical environment, animal traits, feeder and feed characteristics on the feeding behavior and performance of growing-finishing pigs. Animal, 8, 275–1289. https://doi.org/10.1017/S1751731112000328
5. Badger, P. A., Otott, H. K., Donnelly, A., Stark, C. R., Paulk, C. B. (2022). Effect of Percent Fines in Pelleted Diets on Growth Performance of Grow-Finish Pigs During Three Phases of Production, Kansas Agricultural Experiment Station Research Reports, 8(10). https://doi.org/ 10.4148/2378-5977.8409
6. Best, P. 2009. Fresh Surge of Interest in Liquid Feeding. [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://www.wattagnet.com/articles/970-fresh-surge-of-interest-in-liquid-feeding (data zvernennia 16.09.2023).
7. Bomko, V. S., Sivachenko, E. V., Smetanina, O. V. (2023). Kormy ta kormovi dobavky ta efektyvnist yikh vykorystannia v hodivli tvaryn: navch. posibnyk. [Fodder and feed additives and the effectiveness of their use in animal feeding: study. Manual]. Bila Tserkva (in Ukrainian).
8. Braude, R., Rowell, J. (1967). Comparison of dry and wet feeding of growing pigs. The Journal of Agricultural Science, 68(3), 325–330. https://doi.org/10.1017/S0021859600012818
9. Brooks, P. H. (2003). Liquid feeding as a means to promote pig health. London Swine Conference – Maintaining Your Competitive Edge, 83–103. London, UK. https://www.researchgate.net/publication/237416978_Liquid_feeding_as_a_means_to_promote_pig_health
10. Canibe, N., Jensen, B. B. (2012). Fermented liquid feed-Microbial and nutritional aspects and impact on enteric diseases in pigs. Anim. Feed Sci. Technol. 173, 17–40. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2011.12.021
11. Carcò, G., Gallo, L., Dalla Bona, M., Latorre, M. A., Fondevila, M., Schiavon, S. (2018). The influence of feeding behaviour on growth performance, carcass and meat characteristics of growing pigs. PLoS One., 13(10), e0205572. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0205572
12. Chae, B. J. (2000). Impacts of wet feeding of diets on growth and carcass traits in pigs. J. Appl. Anim. Res., 17, 81–96. https://doi.org/10.1080/09712119.2000.9706293
13. Choct, M., Selby, E. A. D., Cadogan, D. J. Campbell, R. G. (2004). Effect of liquid to feed ratio, steeping time, and enzyme supplementation on the performance of weaner pigs. Australian Journal of Agricultural Research., 55, 247–252. https://doi.org/10.1071/AR03106
14. Cullen, J. T., Lawlor, P. G., Cormican, P., Gardiner, G. E. (2021). Microbial Quality of Liquid Feed for Pigs and Its Impact on the Porcine Gut Microbiome. Animals: an open access journal from MDPI, 11(10), 2983. https://doi.org/10.3390/ani11102983
15. D'Souza, D. N., Dunshea, F. R., Warner, R. D., Leury, B. J. (1998). The effect of handling pre-slaughter and carcass processing rate post-slaughter on pork quality. Meat science, 50(4), 429–437. https://doi.org/10.1016/s0309-1740(98)00055-2
16. Dung, N. N. X., Manh, L. H., Ogle, B. (2005). Effects of fermented liquid feeds on the performance, digestibility, nitrogen retention and plasma urea nitrogen (PUN) of growing-finishing pigs. Livestock Research for Rural Development, 17(9). https://www.lrrd.cipav.org.co/lrrd17/9/xdun17102.htm
17. Engelsmann, М. N., Nielsen, T. S., Hedemann, M. S., Krogh, U., Nørgaard, J. V. (2023). Effect of postweaning feed intake on performance, intestinal morphology, and the probability of diarrhoea in piglets, Аnimal, 17(8), 100891. https://doi.org/10.1016/j.animal.2023.100891
18. Gonyou, H. W., Lou, Z. (2000). Effects of eating space and availability of water in feeders on productivity and eating behavior of grower/finisher pigs. J. Anim. Sci., 78, 865–870. https://doi.org/10.2527/2000.784865
19. Hurst, D., Juniper, D., Clark, L., Litten-Brown, J., Corson, A., Lean, I. (2020). Effect of liquid feeding at different water-to-feed ratios on the morphological adaptations in the gastrointestinal tract of growing pigs. Journal of Food Nutrition and Agriculture, 3, 1–8. https://doi.org/10.21839/jfna.2020.v3.314
20. Jensen, B. B., Mikkelsen, L. L. (1998). Feeding liquid diets to pigs. In (Garnsworthy, P. C. and Wiseman, J.) Recent Advances in Anim al Nutrition 1998. Nottingham UniversityPress, Thrumpton, Nottingham. pp. 107–126.
21. ISO 3100-1, Meat and meat products – Sampling and preparation of test samples – Part 1: Sampling. International Organization for Standardization, Geneva, Switzerland. [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://standards.iteh.ai/ catalog/standards/iso/173c37dd6a81-4146-beeb-bb1c6fe94c52/iso-3100-1-1991. (data zvernennia 16.09.2023).
22. Kouhei, M., Kazuo, H. Seigo, I. (1996). Effects of Wet/Dry Feeding for Finishing Pigs on Growth, Feed Conversion and Carcass Quality. Journal of the Japanese Pig Society, 33, 5–13. https://doi.org/10.5938/youton.33.5
23. L’Anson, K., Choct, M., Brooks, P. H. (2012). The influence of particle size and processing method for wheat-based diets, offered in dry or liquid form, on growth performance and diet digestibility in male weaner pigs. Anim. Prod. Sci., 52, 899–904. https://doi.org/10.1071/AN12082
24. Ladyka, V. I. & Khmelnychyi, L. M. (2023). Tekhnolohiia vyrobnytstva ta pererobky produktsii tvarynnytstva: pidruchnyk dlia aspirantiv. [Technology of production and processing of livestock products: a textbook for graduate students]. Odesa: Oldi+ (In Ukrainian).
25. Martineau, G. P., Morvan, H., Decoux, M. (2008). Porcine Intestinal Distension Syndrome (PIDS) (“enterotoxemia”). Proceedings of the 40th Swine Research Day; Paris, France. 5–6 February, pp. 33–42. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20193164148
26. Moon, J. S., Kwon, I. K. Chae, B. J. (2004). Effects of Wet Feeding of Diets with or without Food Waste on Growth Performance and Carcass Characteristics in Finishing Pigs. Asian-Aust. J. Anim. Sci., 17(4), 504–510. https://www.animbiosci.org/upload/pdf/17_80.pdf
27. Moran, C. A. (2001). Developments and Benefits of Liquid Feeding through Fermentation for the Post-Weaned Pig. Ph.D. Thesis. University of Plymouth; Plymouth, UK. https://core.ac.uk/download/pdf/29818331.pdf
28. Myers, A. J., Goodband, R. D., Tokach, M. D., Dritz, S. S., DeRouchey, J. M., Nelssen, J. L. (2013). The effects of diet form and feeder design on the growth performance of finishing pigs. J. Anim. Sci., 91, 3420–3428. https://doi.org/10.2527/jas2012-5612
29. Mykhalko, O. G. (2020). Vidhodivelni yakosti svynei irlandskoho pokhodzhennia za riznykh typiv hodivli [Feeding qualities of pigs of Irish origin under different types of feeding]. Visnyk Sumskoho NAU, Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series], 3(42), 51–56. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.9 (in Ukrainian).
30. Mykhalko, O. G. (2021). Zalezhnist vidhodivelnykh yakostei svynei datskoho pokhodzhennia vid typu hodivli [The dependence of fattening qualities of pigs of Danish origin on the type of feeding]. Visnyk Sumskoho NAU, Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series], 4(47), 99–107. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.17 (in Ukrainian).
31. Niven, S. J., Beal, J. D., Brooks, P. H. (2006). The effect of controlled fermentation on the fate of synthetic lysine in liquid diets for pigs. Anim. Feed Sci. Technol., 129, 304–315. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2005.12.016
32. O' Meara, F. M., Gardiner, G. E., O' Doherty, J. V., Clarke, D., Cummins, W., Lawlor, P. G. (2020). Effect of wet/dry, fresh liquid, fermented whole diet liquid, and fermented cereal liquid feeding on feed microbial quality and growth in growfinisher pigs. Journal of animal science, 98(6), skaa166. https://doi.org/10.1093/jas/skaa166
33. Poullet, N., Bambou, J. C., Loyau, T. (2019). Effect of feed restriction and refeeding on performance and metabolism of European and Caribbean growing pigs in a tropical climate. Sci Rep., 9, 4878. https://doi.org/10.1038/s41598-019-41145-w
34. Rakhimov, O., Eshev, S., Rakhmatov, M., Saidov, I., Boymurodov, F., Rayimova, I. (2021). Improved pump for transporting liquid feed mixtures through pipes on farms. E3S Web of Conferences 263, 04046. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202126304046
35. Rao, Z. X., Tokach, M. D., Woodworth, J. C., DeRouchey, J. M., Goodband, R. D., Gebhardt, J. T. (2023). Effects of Various Feed Additives on Finishing Pig Growth Performance and Carcass Characteristics: A Review. Animals, 13, 200. https://doi.org/10.3390/ani13020200
36. Rodrigues da Costa, M. (2018). Evaluation of Current Feeding and Management Practices in Irish Pig Production and Future Strategies for Improvement. Ph.D. Thesis. Universitat Autònoma de Barcelona; Bellaterra, Spain. https://ddd.uab.cat/pub/tesis/2018/hdl_10803_666618/mrdc1de1.pdf
37. Russell, P. J., Geary, T. M., Brooks, P. H., Campbell, A. (1996). Performance, water use and effluent output of weaner pigs fed ad libitum with either dry pellets or liquid feed and the role of microbial activity in the liquid feed. J. Sci. Food Agric., 72, 8–16. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199609)72:1<8::AID-JSFA646>3.0.CO;2-K
38. Schwarz, T., Turek, A., Nowicki, J., Tuz, R., Rudzki, B., Bartlewski, P. M. (2016). Production value and costeffectiveness of pig fattening using liquid feeding or enzyme-supplemented dry mixes containing rye grain. Czech J. Anim. Sci., 61(8), 341–350. https://doi.org/10.17221/73/2015-CJAS
39. Scott, K., Chennells, D. J., Armstrong, D., Taylor, L., Gill, B. P., Edwards, S. A. (2007). The welfare of finishing pigs under different housing and feeding systems: liquid versus dry feeding in fully-slatted and straw-based housing. Animal Welfare, 16(1), 53–62. doi:10.1017/S0962728600030931
40. Shuai, C., Chen, D., Yu, B., Luo, Y., Zheng, P., Huang, Z., Yu, J., Mao, X., He, H. J. (2023). Effect of fermented rapeseed meal on growth performance, nutrient digestibility, and intestinal health in growing pigs, Animal Nutrition, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405654523000860#:~:text=These%20results%20indicated%20that%20compared,nutrition%20and%20the%20feed%20industry
41. Sreng, S., Keo, S., DeRouchey, J., Tokach, M., Hok, L. Vipham, J. (2020). Effect of Complete Feed Feeding Level and Morning Glory on Growing Pig Performance. Open Journal of Animal Sciences, 10, 493–501. https://doi.org/10.4236/ojas.2020.103030
42. Suzuki, M., Masuda, T., Kawamoto, T., Tajima, S., Uchikura, K. Kurita, T. (2019). Effects of Feeding Liquid Brewer’s Yeaston Growth Performance, Carcass Characteristics, and Meat Quality of Finishing Pigs. Jpn. J. Swine Science, 56(2), 23–32. https://www.jstage.jst.go.jp/article/youton/56/2/56_23/_pdf
43. Torres-Pitarch, A., Gardiner, G. E., Cormican, P., Rea, M., Crispie, F., O’Doherty, J. V., Cozannet, P., Ryan, T., Lawlor, P. G. (2020). Effect of cereal soaking and carbohydrase supplementation on growth, nutrient digestibility and intestinal microbiota in liquid-fed grow-finishing pigs. Sci. Rep., 10, 1–15. https://doi.org/10.1038/s41598-020-57668-6
44. Vdovichenko, Yu. V., Nechmilov, V. M., Povod, M. H. (2018). Produktyvnist porosiat za sukhoho, volohoho ta ridkoho typiv hodivli na doroshchuvanni [Productivity of piglets in dry, wet and liquid type of feeding on rearing]. Zbirnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii [Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy], 3, 106–109. https://doi.org/10.31210/visnyk2018.03.15 (in Ukrainian).
45. Vojtela, T., Nyíri, A., Fenyvesi, L. (2022). The effect of coarse or pelleted feeds on feeding patterns in pigs. Animal Science Papers and Reports, 40(1), 59–73. http://www.igbzpan.pl/uploaded/FSiBundleContentBlockBundleModelTranslatableBlockTranslatableFilesElement/filePath/2089/str59-74.pdf
46. Xin, H., Wang, M., Xia, Z., Yu, B., He, J., Yu, J., Mao, X., Huang, Z., Luo, Y., Luo, J. (2021). Fermented Diet Liquid Feeding Improves Growth Performance and Intestinal Function of Pigs. Animals, 11, 1452. https://doi.org/10.3390/ani11051452
47. Zoric, M., Johansson, S. E., Wallgren, P. (2015). Behaviour of fattening pigs fed with liquid feed and dry feed. Porc Health Manag., 1, 14. https://doi.org/10.1186/s40813-015-0009-7
Опубліковано
2023-12-22
Як цитувати
Михалко, О. Г., Шостя, А. М., Усенко , С. О., Вербельчук, Т. В., Вербельчук, С. П., Кобернюк, В. В., Лавринюк, О. О., & Криворученко, Л. В. (2023). ВІДГОДІВЕЛЬНІ ТА ЗАБІЙНІ ПОКАЗНИКИ СВИНЕЙ ЗА РІДКОГО ТА СУХОГО СПОСОБІВ ЇХ ГОДІВЛІ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4), 30-40. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2023.4.4

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>